Gemeente Assen


Actueel

Verkeersexamen in het teken van wereldverkeersveiligheidsweek

Assen, 18 april 2007

Het praktisch verkeersexamen voor de leerlingen van basisscholen in Assen op 24 april staat dit jaar in het teken van de eerste wereldverkeersveiligheidsweek. Dit is een initiatief van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers. Ruim 700 leerlingen van 25 scholen laten op 24 april zien dat ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Om 8.45 uur zal wethouder Gerrit Piek het startschot geven.

Wereldwijd komen per jaar bijna 1.200.000 mensen om als gevolg van een verkeersongeluk. Ruim 40% daarvan is tussen 0 en 25 jaar oud. In Nederland komt een kwart van de circa 800 verkeersdoden uit die leeftijdsgroep en een derde van de ruim 18.000 ziekenhuisgewonden. Belangrijke oorzaken van het grote aandeel van kinderen en jongeren onder de verkeersslachtoffers zijn onervarenheid, beperkte regelkennis en onderschatting van risico's.

Verkeersveiligheid vraagt om een bijdrage van overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven én burgers. In Nederland zetten veel instanties en vrijwilligers zich in om de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers te verbeteren. Tijdens de Wereldverkeersveiligheidsweek is te zien hoe dat gebeurt op landelijk en lokaal niveau.

Tijdens de Wereldverkeersveiligheidsweek van 23 tot en met 29 april staat elke dag een bepaald onderwerp rondom jongeren en verkeer centraal. Deze zijn terug te vinden op de website www.wereldverkeersveiligheidsweek.nl.