Gemeente Soest

Ondertekening convenant

Datum: 19/04/2007

Staatssecretaris Heemskerk ondersteunt slimmere regels Soest

Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische zaken, bezoekt op dinsdag 24 april de gemeente Soest. In het pand van Werk Alert aan de Nijverheidsweg ondertekent hij een zogeheten convenant (overeenkomst) tussen de gemeente en het bedrijfsleven. Hierin staan afspraken die strijdige en overbodige regels voor het bedrijfsleven moeten voorkomen.

Het college van burgemeester en wethouders is bij de ondertekening aanwezig. Wethouder Middelkoop ondertekent namens de gemeente als portefeuillehouder economische zaken de overeenkomst.

De gemeente Soest en de rijksoverheid laten op deze manier zien dat zij vele activiteiten uitvoeren om het ondernemersklimaat te verbeteren. Met het convenant geven zij hier een extra impuls aan.

Bij de voorbereidingen waren de medewerkers van het Ministerie van Economische zaken verbaasd dat de projectwethouder Andere Overheid/ slimmere regels de heer A.F.M. Krijger vertelde dat wij in Soest minder storende regels hebben. Ook was het ministerie verrast dat de gemeente al zo voortvarend aan de slag is gegaan om strijdige regels 'slimmer' te maken.

Wethouder Krijger gaat donderdag 26 april bij de Staatssecretaris op bezoek. Hij is uitgenodigd om de slimme Soester regelwijze aan andere gemeenten te vertellen. Dat betekent dat de ervaringen van Soest beschikbaar komen voor andere gemeenten.

De gemeente heeft met hulp van de Taskforce lokale ondernemers gevraagd of zij knelpunten willen aandragen zodat deze aangepakt kunnen worden. De gemeente breidt het digitale bedrijvenloket uit om aan de behoefte van ondernemers te voldoen.

Deze willen graag een virtueel informatieloket waar zij terecht kunnen met vragen en knelpunten over strijdige regels, administratieve lastendruk of vergunningen.

Het loket geeft informatie en maakt het voor de ondernemers gemakkelijker.

Het ministerie van Economische zaken zorgt voor stroomlijning van dossiers, en de aanpak van strijdige regels. Ook bouwt het ministerie haar digitale bedrijvenloket verder uit. Zodat de vereenvoudiging van vergunningen binnen de gemeenten en de rijksoverheid tot meer duidelijkheid leidt voor ondernemers.

Het is zaak om te streven naar eenvoudige, duidelijke en toegankelijke regelgeving zowel door het Rijk als door de gemeente.