Ingezonden persbericht


Persbericht

Jantje Beton reikt 24 april a.s. SPOT uit tijdens Young Urban - RAI

Meer aandacht nodig voor tieners in de openbare ruimte Presentatie door Peter Heerschop

Utrecht, 23 april 2007. Cabaretier Peter Heerschop reikt namens Jantje Beton op 24 april a.s. de Jantje Beton SPOT uit. Met deze 'Stimuleringsimpuls voor Projecten in de Openbare ruimte voor Tieners' vraagt Jantje Beton meer aandacht voor deze specifieke groep jongeren in Nederland. Tieners tussen de 12 en 14 jaar worden vaak vergeten bij de inrichting van de openbare ruimte. Zowel de beurs Young Urban (onderdeel van Urban Design) als de Jantje Beton SPOT trachten alle partijen bewuster te maken van de behoefte en noodzaak aan ruimte voor deze leeftijdsgroep. Vandaar dat de prijs wordt uitgereikt op de eerste dag van de Young Urban-beurs. Onder leiding van cabaretier Peter Heerschop worden de vijf genomineerde projecten gepresenteerd en ontvangen drie projecten een impuls om hun project (verder) kracht bij te zetten.

Jantje Beton heeft de SPOT in het leven geroepen om aandacht te geven aan deze 'vergeten' leeftijdsgroep. De tieners vragen om speciale aandacht als het gaat om vrije tijdsbesteding, maar ze worden vaak vergeten in het ontwerp: Ze zijn aan de ene kant te groot voor speeltuintjes maar aan de andere kant weer te jong voor jongerenontmoetingsplaatsen. Toch is ook geschikte ruimte voor hen nodig zodat zij zich op positieve wijze kunnen vermaken in de openbare ruimte. De volgende vijf projecten zijn genomineerd: het Wijkteam in Brunssum, de sport-en speelstraat in Ottersum, het Maatjesclubproject in Purmerend, een ontwerp van Edgar Blitz voor Delflandje en een ontwerp van Jootje Vaas.

Het uiteindelijke doel van de beurs en de Jantje Beton SPOT is een positieve bijdrage te leveren aan een kindvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. Hierbij zijn het stimuleren van spel en beweging, vergroten van de sociale veiligheid en het bevorderen van integratie enkele speerpunten. Jantje Beton richt zich met SPOT op ontwerpers en beleidsmakers uit de ruimtelijke ordening en op professionals die vanuit welzijn, onderwijs, volksgezondheid en verkeersveiligheid invloed hebben op het lokale jeugd- en speelruimtebeleid.

Jantje Beton stimuleert spelen in de buurt. Als kinderen spelen, hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei indrukken en ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Met name voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om juist deze kinderen spelenderwijs voor te bereiden op een actieve deelname aan onze samenleving. Want door kinderen samen te laten spelen, leren ze samenleven!

Noot voor de redactie /