Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Wat kost een mooi Nederland?

Persbericht | 19-04-2007

Op dinsdag 24 april neemt minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het onderzoeksrapport Investeren in het Nederlandse landschap. Opbrengst: geluk en euro's in ontvangst. Dit onderzoek gaat in op hoeveel het kost om Nederland weer mooi te maken en wat deze investering oplevert voor het welbevinden van mensen en de nationale welvaart.

Het onderzoeksrapport bestaat uit twee delen. Een kwalitatief deel samengesteld door LNV met inbreng van het Milieu- en Natuurplanbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Ruimtelijk Planbureau en met adviezen van de heer Dirk Sijmons, de Rijksadviseur van het landschap. De kwalitatieve analyse gaat met name in op niet direct in geld uit te drukken baten, zoals het welzijn en het geluk van mensen. Het tweede deel is een kwantitatieve doorrekening, de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA), uitgevoerd door het adviesbureau Witteveen en Bos. De MKBA geeft inzicht in hoeveel het de Nederlandse samenleving oplevert om te investeren in een mooi landschap.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom op de perspresentatie van het rapport Investeren in het Nederlandse landschap op dinsdag 24 april van 13.30 - 14.30 uur in Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag.

Programma


* Presentatie van de kwantitatieve MKBA door mevrouw Elisabeth Ruijgrok, onderzoeker van Witteveen en Bos.
* Presentatie van de kwalitatieve analyse door de heer Klaas van Egmond, directeur Milieu- en Natuurplanbureau.
* Aanbieding onderzoeksrapport aan minister Verburg door de onderzoekers.

* Reactie minister Verburg.

* Gelegenheid tot het stellen van vragen aan minister Verburg (de minister vertrekt om 14.00 uur).

* Gelegenheid tot het stellen van overige vragen aan de onderzoekers.