Schoolkinderen rollen wereldbol door de straten van Eindhoven

20.04.2007 / 13:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Oxfam novib

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Schoolkinderen rollen wereldbol door de straten van Eindhoven

Den Haag, 20 april 2007 - Schoolkinderen van drie verschillende Eindhovense basisscholen voeren actie tijdens de Global Campaign for Education (GCE). Op dinsdag 24 april zullen ze ballonnen oplaten en hun handtekening zetten op een enorme wereldbol. De Eindhovense wethouder van Onderwijs Mevrouw Mittendorff doet ook mee. Dit allemaal als symbolische ondersteuning van kinderen in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen.

Van 23 tot en met 27 april 2007 vindt de jaarlijkse internationale Onderwijsactieweek van de GCE plaats met als thema, Onderwijs is een mensenrecht. Hiervoor komen tijdens deze week wereldwijd duizenden kinderen in actie, en dus ook in Eindhoven. Kinderen van basisschool De Opbouw, Atlanta en de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad Islam gaan een enorme wereldbol door de straten van Eindhoven rollen en zetten er uiteindelijk hun handtekening op. De Eindhovense wethouder Mittendorff van Onderwijs doet hier ook aan mee! Uiteindelijk gaat de wereldbol, met alle kinderhandtekeningen, begin juni naar de G8 in Berlijn om bij de wereldleiders de roep om onderwijs wereldwijd kracht bij te zetten.

Al eerder hebben de schoolkinderen les gehad in ontwikkelingssamenwerking en speelden ze het Grote Allemaal Naar Schoolspel. Dit is een soort Triviant, waarmee kinderen spelenderwijs leren welke obstakels en tegenvallers leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden moeten overwinnen om naar school te kunnen.

De Onderwijsactieweek van de GCE werd maandag 23 april geopend in Den Haag, in het bijzijn van HKH Prinses Laurentien der Nederlanden en Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. De GCE voert deze week ook actie met schoolkinderen in Lelystad, Groningen en Hilversum. De actie is belangrijk, omdat met goed onderwijs meisjes en jongens in ontwikkelingslanden veel betere kansen hebben op een menswaardig bestaan. 80 miljoen kinderen, vooral meisjes, gaan nog steeds niet naar school. Met de onderwijsactieweek zet de GCE dit probleem opnieuw op de agenda.

In 2015 gaan alle kinderen wereldwijd naar de basisschool. Dit is één van de millenniumdoelen die de Verenigde Naties hebben gesteld om de armoede in de wereld terug te dringen. Om dit doel te realiseren, is de GCE opgericht, een netwerk van 400 (onderwijs)organisaties in 180 landen. In Nederland werken Oxfam Novib, Edukans, de Algemene Onderwijsbond en CNV Onderwijs. samen aan de GCE, door jaarlijks een onderwijsactieweek te organiseren. De GCE wordt verder ondersteund door Save the Children en Plan Nederland.


Noot voor de redactie,