23.04.2007 / 16:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kngf geleidenhonden

Kngf geleidenhonden

PERSBERICHT

Geleidehond biedt Tweede Kamer petitie 'Help Hulphonden' aan

Amstelveen/Wijk Bij Duurstede, 5541 Nederlanders pleiten voor verbetering van de toegankelijkheid van openbare gelegenheden en vervoersmiddelen voor hulp- en geleidehonden

Blindengeleidehond Ozzy overhandigt onder begeleiding van zijn baas Ruud van den Bercken op dinsdag 24 april 2007 om 13.30 uur in de hal van de Tweede Kamer de petitie 'Help Hulphonden' aan de leden van de vaste kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met de petitie pleiten 5541 Nederlanders voor verbetering van toegankelijkheid van openbare gelegenheden en vervoersmiddelen voor hulp- en geleidehonden middels aanpassing van de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten en Chronische Zieken (WGBG/CZ).

Op 25 juni 2006 startte Ruud van den Bercken de petitie 'Help Hulphonden'. Via de website www.helphulphonden.nl kon een digitale handtekening geplaatst worden om te stemmen voor aanpassing van de WGBG/CZ ter verbetering van de toegankelijkheid van openbare gelegenheden en vervoersmiddelen voor hulp- en geleidehonden. Volgens de WGBG/CZ moeten gehandicapten gelijke kansen krijgen en gelijk aan niet-gehandicapten behandeld worden. Nederland heeft echter de toegang tot openbare gelegenheden en vervoersmiddelen voor hulp- en geleidehonden niet bij de wet geregeld. Restauranthouders, taxichauffeurs en winkeliers kunnen naar eigen inzicht hulp- en geleidehonden de toegang weigeren.

Het komt daarom helaas nog regelmatig voor dat hulp- en geleidehonden - voor veel gehandicapten een noodzakelijk hulpmiddel - de toegang tot taxi's, winkels, horeca-gelegenheden, bioscopen, theaters en andere (openbare) gebouwen en vervoersmiddelen geweigerd wordt. Het incident op het Amsterdam Centraal Station, waarbij meerdere taxichauffeurs weigerden een blindengeleidehond en zijn visueel gehandicapte baas mee te nemen, dat op 12 juni 2006 de landelijke media haalde, is hierop geen uitzondering. Met de weigering van de hond staat ook de gehandicapte baas op straat: 'Het is niet leuk als je met je vrienden ergens heen wilt en iedereen naar binnen mag behalve jij vanwege je geleidehond,' zegt Ruud hierover.

De redenen om een hulp- of geleidehond te weigeren zijn divers: geloofsovertuiging, hygiëne, overlast voor andere klanten, angst voor boetes van bijvoorbeeld de keuringsdienst van waren, etcetera. 'Natuurlijk zijn er plaatsen waar de aanwezigheid van een hulphond niet wenselijk is. De intensive care afdeling van een ziekenhuis en de keuken van een restaurant of hotel zijn daarvan goede voorbeelden. In Frankrijk en Engeland is er wetgeving over het toelaten of weigeren van hulphonden. Dan moet dat in Nederland ook kunnen,' meent Van den Bercken.

Steun
Dat Van den Bercken niet alleen staat moge duidelijk zijn. De vele steunbetuigingen spreken voor zich. Ook organisaties uit het veld steunen de petitie.

'Mensen met een geleidehond voelen zich, wanneer hen de toegang wordt geweigerd, aangetast in hun zelfstandigheid en bewegingsvrijheid; soms zelfs gediscrimineerd,' zegt Suzanne van den Bercken, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Geleidehondgebruikers. 'Een heel schrijnende geval is dat van een blinde mevrouw, die, in verband met een huisdierclausule, aan de vereniging van eigenaren toestemming vroeg een blindengeleidehond toe te staan. Het antwoord was NEE.'

Ook de opleidingscentra voor blindengeleidehonden steunen de actie: 'Al bij de opleiding zien we hoeveel plezier en baat blinde en slechtziende mensen van de honden hebben. Wij betreuren het zeer dat geleidehondgebruikers bij andere organisaties en instellingen soms merken dat de hond juist een belemmering vormt om zelfstandig te kunnen gaan en staan. Wij steunen dan ook het initiatief om een verbod in te stellen op het weigeren van hulp- en geleidehonden van mindervaliden', aldus Ellen Greve, voorzitter van de Brancheorganisatie Blindengeleidehondenscholen Nederland en directeur van het opleidingscentrum KNGF Geleidehonden.


- - - - - -