Financiën en bouw goed op orde in Martini Ziekenhuis

24.04.2007 / 10:27 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Martini ziekenhuis

Martini ziekenhuis

PERSBERICHT

Groningen, 24 april 2007

Onderzoeken wijzen uit
Financiën en Bouw goed op orde in Martini Ziekenhuis

Er zijn geen financiële onvolkomenheden geconstateerd in het Martini Ziekenhuis. Er is niet met nieuwbouwbudgetten geschoven. En er is zeker geen sprake geweest van onverantwoord financieel beleid in de afgelopen jaren. Dat heeft de Raad van Toezicht van het ziekenhuis vanochtend bekend gemaakt. Bestuursvoorzitter Jack Thiadens blijft in functie.

Vorige maand heeft de medische staf van het Martini Ziekenhuis het vertrouwen opgezegd in de voorzitter van de Raad van Bestuur, Jack Thiadens. Uiteindelijke aanleiding hiervoor was de financiële situatie van het Martini Ziekenhuis. In de media verschenen vervolgens berichten als zou er bij het Martini Ziekenhuis sprake zijn van miljoenentekorten. Ook werd de suggestie gewekt dat er sprake zou zijn van het schuiven met nieuwbouwbudgetten.

Drie onderzoeken
De Raad van Toezicht (RvT) heeft direct daarop enkele onderzoeken in gang gezet om adequaat antwoord te hebben op de vragen en beelden die leefden. Er zijn drie onderzoeken gedaan:

1. Een analyse van de vertrouwenskwestie en een onderzoek naar oplossingsrichtingen door dr. Paul Nobelen.

2. Een onderzoek naar het financiële beleid over de afgelopen jaren door Ernst & Young Accountants.

3. Een onderzoek naar de financiering van de nieuwbouw, onder regie van drs. W.B. Meijer van het Adviescentrum voor Zorgvoorzieningen.

Conclusies
Er is de afgelopen jaren geen sprake geweest van onverantwoord financieel beleid. Er is over de onderzochte periode geen sprake van een financieel tekort. Voor de financiering van de nieuwbouw is er niet geschoven met budgetten. Integendeel: de wijzigingen die tijdens de ontwerpfase zijn doorgevoerd, hebben zelfs geleid tot versterking van de zorgfuncties. Volgens de onderzoekers is het resultaat een patiëntvriendelijk ziekenhuis dat in staat zal zijn de benodigde zorg op een hoogwaardig niveau te leveren. Een andere belangrijke conclusie is dat de vertrouwenskwestie en daarmee ook de oplossingsrichtingen in een bredere context gezien moeten worden. De RvT vindt het daarom wenselijk de top- en organisatiestructuur nader te beschouwen.

Thema's
Drie thema's zullen de komende maanden in hun onderlinge samenhang onderzocht worden: de ziekenhuisstrategie, de bedrijfscultuur en de organisatiestructuur. Ook de Ondernemingsraad heeft er op gewezen dit van belang te vinden. De RvT stelt daarom tijdelijk iemand aan op het niveau van de Raad van Bestuur die hier invulling aan gaat geven. Er wordt iemand aangezocht met een zorgachtergrond om daarmee recht te doen aan het primaire proces. De verwachting is dat dit proces enkele maanden in beslag neemt.


Noot voor de redactie,