Gemeente Geldrop-Mierlo


PRAKTIJK VERKEERSEXAMENS IN GELDROP-MIERLO

De week van 23 tot en met 27 april is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Verkeersveiligheidsweek. In onze gemeente vinden deze week de praktijk verkeersexamens plaats voor de leerlingen van groep 7. De acties maken onderdeel uit van het BVL-project en worden georganiseerd door 3VO in samenwerking met de politie en de gemeente. Ook zetten veel vrijwilligers zich hiervoor in.

WERELD VERKEERSVEILIGHEIDSWEEK In week 17 staat Nederland in het teken van de Wereld Verkeersveiligheidsweek. De Verenigde Naties hebben hiertoe besloten en alle VN-lidstaten hebben dit overgenomen. Het doel van de Wereld Verkeersveiligheidsweek is tweeledig:
1. Het mobiliseren van de aandacht en actiebereidheid van burgers en politieke bestuurders.

2. Het informeren over bestaande en nieuwe initiatieven gericht op verbetering van jonge verkeersdeelnemers. In het hele land vinden deze week verkeersveiligheidsactiviteiten plaats voor de verschillende doelgroepen in de leeftijdscategorie 0-24 jaar en rondom diverse thema's.

BVL
Het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) is een parapluproject waarbij scholen zich, samen met de gemeente, politie en andere verkeersveiligheidsinstanties, inzetten voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Zo krijgt het verkeersonderwijs een impuls en is er extra aandacht voor veilige schoolroutes en een veilige schoolomgeving. Ook de ouders van de leerlingen worden zoveel mogelijk bij het project betrokken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hun verkeersgedrag, vooral bij het halen en brengen van de kinderen, een belangrijke rol speelt bij de verkeersveiligheid rondom de scholen. Als een school voldoet aan een aantal criteria en heeft bewezen zich daadwerkelijk in te zetten voor de verkeersveiligheid, wordt het BVL toegekend. In de gemeente hebben intussen alle 16 basis scholen het label behaald. Ook het Strabrecht College is van plan zich bij het project aan te sluiten.

PRAKTIJK VERKEERSEXAMENS Als onderdeel van het BVL-project vinden praktijk verkeersexamens plaats, in Mierlo op dinsdag 24 april en in Geldrop op woensdag 25 en donderdag 26 april aanstaande. De leerlingen van groep 7 moeten op die dagen een vooraf vastgestelde route rijden. Tijdens het rijden wordt er op gelet of de kinderen zich goed aan de verkeersregels houden. Om aan de examens deel te kunnen nemen, moeten de kinderen geslaagd zijn voor het theorie examen en een goedgekeurde fiets hebben. Daarom zijn voorafgaand aan de examens theorie examens en fietskeuringen gehouden. Direct na afloop van de examens vindt de diploma-uitreiking plaats.

CUM LAUDE GESLAAGDEN
Wethouder Maasakkers zet leerlingen die foutloos slagen voor zowel het theorie als het praktijk examen op vrijdag 27 april in het zonnetje. Ze worden dan feestelijk ontvangen op het gemeentehuis in Mierlo en krijgen een speciale attentie.