Gemeente Geldrop-Mierlo


START WERKZAAMHEDEN KNOOPPUNT DE HOGT MET LANGDURIGE VERKEERSHINDER

Op 22 april start Rijkswaterstaat met de grootschalige werkzaamheden aan knooppunt De Hogt op de A2/A67 Randweg Eindhoven. Tot medio 2009 kan verkeer vanaf de A67 uit de richting Antwerpen niet direct naar de A2 richting Tilburg/'s-Hertogenbosch. Deze afsluiting is de eerste grote verkeersmaatregel in het kader van de vernieuwing van de A2/A67 Randweg Eindhoven die tot medio 2010 duurt. Weggebruikers krijgen vanaf eind april gedurende enkele jaren te maken met versmalde en verplaatste rijstroken en wegafsluitingen met mogelijke vertraging en extra files als gevolg. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om met name tijdens de spits de Randweg Eindhoven te mijden en goed voorbereid op weg te gaan.

Tot medio 2010 werkt Rijkswaterstaat aan de A2/A67 Randweg Eindhoven die geheel wordt vernieuwd en verbreed van 2 naar 4 rijbanen. Ook de knooppunten Batadorp, De Hogt en Leenderheide moeten compleet verbouwd worden. Om de veiligheid van het verkeer en de wegwerkers bij reconstructie van knooppunt De Hogt te waarborgen, is het noodzakelijk de verbindingsroute van de A67 naar de A2 voor langere tijd af te sluiten. Vrachtverkeer vanuit de richting Antwerpen wordt omgeleid via knooppunt Leenderheide, personenauto's rijden via de nieuwe aansluiting bij de High Tech Campus om vervolgens de normale route naar het noorden over de A2 te vervolgen. Verkeer uit de richting Antwerpen in de richting Venlo/Duisburg/Maastricht wordt tijdelijk over versmalde rijstroken langs knooppunt De Hogt geleid.

IN SPITS LANGERE FILE
De afsluiting van de verbinding in knooppunt De Hogt is de eerste verkeersmaatregel voor de vernieuwing van de Randweg Eindhoven. Tot medio 2010 krijgt het verkeer op de gehele randweg te maken met meer verkeershinder dan gebruikelijk. Door de bypasses, rijstrookversmallingen en snelheidsbeperking verwacht Rijkswaterstaat dat er in de spitsuren langere files ontstaan op de snelweg en de provinciale en gemeentelijke wegen.

MAATREGELEN OM OVERLAST TE VOORKOMEN Om overlast voor de weggebruikers zoveel mogelijk te beperken zijn een groot aantal maatregelen genomen. Zo blijven overdag altijd 3 rijstroken per rijrichting open en worden wegen en op- en afritten indien nodig zoveel mogelijk 's nachts en in het weekend afgesloten. Daarnaast zijn in het kader van het project Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant regelscenario's opgesteld. Dit houdt in dat samen met medeoverheden en hulpdiensten aanvullende maatregelen voorbereid zijn om in te zetten als de hinder in de regio Eindhoven te groot wordt. In samenwerking met provincie, gemeenten, Kamer van Koophandel en het bedrijfsleven investeert Rijkswaterstaat daarnaast in het aanbieden van een groot aantal maatregelen in het kader van mobiliteitsmanagement. Door het inzetten van extra openbaar vervoer en het (ver)bouwen van een aantal transferia trachten de partijen het verkeer op de Randweg Eindhoven en de Rondweg Den Bosch in de spitsuren 10% terug te brengen.

INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers indien mogelijk de Randweg Eindhoven tijdens de spits te mijden. Om onnodige hinder te voorkomen worden weggebruikers geïnformeerd over de werkzaamheden en de omleidingroutes via de reguliere kanalen:
- advertenties in regionale, nationale en internationale dagbladen
- het gratis telefoonnummer 0800-8002 (Landelijke Informatielijn Rijkswaterstaat)

- teletekst pagina's 730, 731 en 732
- de website www.randwegeindhoven.nl en www.haalmeeruitdeweg.nl
- de website www.wegwijsa2.nlmet informatie over maatregelen voor mobiliteitsmanagement

- gele aankondigingborden en borden voor omleidingroutes langs de weg

VERNIEUWING RANDWEG EINDHOVEN In het najaar van 2006 is Rijkswaterstaat Noord-Brabant gestart met de vernieuwing van de Randweg Eindhoven van 2 naar 4 rijbanen. Hierbij wordt een systeem aangelegd van parallelwegen voor verkeer met een lokale bestemming en hoofdrijbanen voor het doorgaande verkeer dat zijn bestemming niet zoekt in Eindhoven of omgeving. Daarnaast worden de bestaande knooppunten Batadorp, de Hogt en Leenderheide volledig vernieuwd. Met als resultaat dat er medio 2010 een geheel vernieuwde randweg ligt die weer decennia lang bijdraagt aan een vlotte en veilige doorstroming. Meer informatie over de vernieuwing van de Randweg Eindhoven is te vinden op www.randwegeindhoven.nl