Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Groen wonen voor behoud van landschap Twente

Den Haag, 24 april 2007

De ANWB vindt dat gemeenten in Twente actiever naar wegen moeten zoeken om het kleinschalige landschap in deze regio in stand te houden. Het zou goed zijn wanneer ze daarin ook meer samenwerken in regionaal verband. Groen wonen kan zo'n middel worden omdat die bewoners ook een bijdrage moeten leveren aan het onderhoud van typische cultuurelementen als houtwallen. Dat kan namelijk niet zomaar van boeren worden gevraagd. De ANWB heeft leden bij de discussie over het Twentse landschap betrokken.

Onder groen wonen wordt verstaan het creëren van woningen in het buitengebied waarbij de bewoners ook de verantwoordelijkheid voor het omringende landschap op zich nemen. Extra woonruimte ontstaat bijvoorbeeld door het splitsen van bestaande boerderijen in meerdere woningen. Dat daar ook een enkel gebouw aan wordt toegevoegd wordt niet uitgesloten.

De ANWB heeft met onderzoek onder leden de voor- en nadelen van deze aanpak op een rij gezet. In de drie groepsdiscussies met ANWB-leden kwamen allereerst om de teloorgang van de Twentse cultuur naar boven en daarna de zorg voor de kwaliteit van het landschap naar voren. De schaalvergroting in tal van sectoren, waaronder de landbouw, is een van de oorzaken die het 'Twentse gevoel' ondermijnen.

Ook in Twente staat het kleinschalige landschap onder druk van de schaalvergroting in de landbouw. En de schaalvergroting in andere sectoren, de detailhandel bijvoorbeeld, leidt er weer toe dat voorzieningen verdwijnen. Tegelijkertijd wordt gesteld dat er bij veel mensen omwille van de recreatie belangstelling voor behoud van het kleinschalige landschap bestaat. Bijvoorbeeld ook bij dat deel van de huishoudens dat graag 'een huisje op het platteland' zou willen bemachtigen.

De vraag is hoe die vraag naar 'groen wonen' gekoppeld kan worden aan behoud van het landschap. Voor de ANWB is dat reden geweest om na te gaan hoe dit beleefd wordt en wat de consequenties kunnen zijn. Aan die vraag gaat naar de mening van de ANWB vooraf of de leden die ontwikkelingen in het landelijk gebied onderschrijven. De resultaten van het kwalitatieve onderzoek bevestigen het beeld dat men de problematiek herkent en dat 'groen wonen' zeer bespreekbaar is. De deelnemers aan het onderzoek bleken sterk verbonden met het Twentse platteland en merken weinig van maatregelen die overheden op dit gebied nemen

De ANWB is van mening dat deze resultaten van een onderzoek niet noodzakelijk bevestigd hoeft te worden via enquêtes etc. maar is wel bereid daaraan mee te werken. De ANWB zal de komende maanden benutten om de resultaten onder de aandacht van de Twentse bestuurders te brengen; hen op te roepen samen te werken aan de ontwikkeling van 'groen wonen' en dat ook goed te communiceren naar de bewoners.

De ANWB is onder meer actief op het gebied van recreatie en toerisme en heeft 3,9 miljoen leden. Voor recreatie in eigen land blijkt die omgeving van groot belang. Veel mensen zijn op zoek naar rust, ruimte en een fraai decor en klagen erover dat deze kwaliteiten in eigen land steeds minder te vinden zijn. Alle reden voor de ANWB om er mee bezig te zijn.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)