Georgië: terug bij mama
24 april 2007, Tianeti - Als Georgische ouders te arm waren om voor hun kinderen te zorgen, brachten ze hen tot voor kort naar een tehuis. Een andere uitweg was er namelijk niet. De overheid brengt hierin gelukkig verandering: binnenkort zal het aantal kinderen in tehuizen met 40 procent zijn teruggebracht.

Mariam Mamadashvili woont na vijf jaar verblijf in een tehuis weer bij haar moeder. Foto: Unicef Georgië/2007/Klimchuk Mariam Mamadashvili woont na vijf jaar verblijf in een tehuis weer bij haar moeder. Foto: Unicef Georgië/2007/Klimchuk

De Georgische overheid heeft er met steun van Unicef voor gezorgd dat tot nu toe meer dan 1.600 kinderen weer in een gezin wonen. Ruim 300 kinderen konden terecht in een pleeggezin en meer dan 500 voormalige tehuisbewoners keerden terug naar hun eigen familie. Daarnaast werd voorkomen dat ruim 760 kinderen in een tehuis werden geplaatst.

"Ik voel me gelukkig, nu ik weer bij mijn moeder woon. Ze is mijn beste vriendin," zegt de 16-jarige Mariam Mamadashvili. Ze verbleef vijf jaar in het Tianeti-instituut en woont sinds een jaar weer thuis. Het gelijknamige dorp waar het instituut te vinden is, ligt - verscholen in de bergen - in de buurt van de Georgische hoofdstad Tblisi. Door armoede en een hoge werkloosheid werden veel inwoners gedwongen naar andere delen van het land te verhuizen, of om hun heil over de grens te zoeken.

Wanhoop
Toen Mariam een jaar oud was, vertrok ze met haar familie vanuit Tianeti naar Rusland. In 2000 verliet haar vader het gezin en haar moeder Gulo moest daardoor weer terug naar hun oude dorp in Georgië. Ze had geen werk en kende in Tianeti niemand die haar kon helpen. Uit wanhoop bracht Gulo haar dochter naar het tehuis. De overheid verleent tegenwoordig financiële steun aan gezinnen die door geldgebrek niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen en ook Gulo kon daarvan in 2006 gebruikmaken. Dankzij die steun is Mariam nu weer thuis.

In het voormalige tehuis in Tianeti kunnen kinderen nu hun huiswerk komen maken. Foto: Unicef Georgië/2007/Klimchuk In het voormalige tehuis in Tianeti kunnen kinderen nu hun huiswerk komen maken. Foto: Unicef Georgië/2007/Klimchuk

"Het is vreselijk als je je kind niet bij je in de buurt hebt," zegt Gulo. "Ik ben zo blij dat we weer samen zijn. Nu kan ik me met Mariams scholing bezighouden. Vroeger kon ik niet eens een pen voor haar kopen." Mariam komt nog steeds in het Tianeti-instituut, dat nu dienst doet als dagcentrum. Ze maakt hier haar huiswerk en kan er ook leren zingen, muziekmaken en schilderen.

Veranderd
Volgens Lela Kitesashvili, de coördinator van het dagcentrum, zijn de kinderen die deelnemen aan de activiteiten flink in hun voordeel veranderd. "Veel van hen vonden het moeilijk om te praten en om met anderen om te gaan. Ze konden niet eens de discipline opbrengen om een boek te lezen. Nu is dat allemaal anders."

Unicef helpt de overheid bij het opzetten van nog meer van dergelijke dagcentra in de steden Rustavi en Akhmeta.