Extra geld voor combinatiefuncties school en sport

dinsdag 24 april 2007

Staatssecretaris Bussemaker (VWS) zegt steun toe voor het combineren van naschoolse opvang en sport. Mede door het stimuleren van combinatiefuncties moet in 2010 90% van de scholen dagelijks sport kunnen aanbieden.

Het extra geld dat het kabinet jaarlijks uittrekt voor sport gaat grotendeels naar de versterking van de sportverenigingen en naar combinatiefuncties op het terrein van school en sport. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) tijdens een congres voor sportbestuurders op Papendal.

Bovenop de sportbegroting van circa 100 miljoen euro, kan Bussemaker in 2008 10 miljoen en vanaf 2009 20 miljoen euro per jaar extra besteden. De sportverenigingen krijgen meer geld om hun maatschappelijke taken goed kunnen te uitvoeren. Zo zijn er sportclubs die samen met het primair en voortgezet onderwijs werken aan het combineren van naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding met sport. De staatssecretaris van sport denkt dat dergelijke plannen niet slagen zonder extra, professionele steun. Ze hoopt uiteindelijk 10% van alle Nederlandse verenigingen zover te krijgen dat zij behalve voor de eigen leden, ook een belangrijke rol willen spelen voor de jeugd en voor de wijk waarin de vereniging is gevestigd.

De alliantie School en Sport krijgt de komende tijd ook aandacht. Bussemaker trekt hierbij samen op met de OCW-staatsecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt. Om te bereiken dat in 2010 90 procent van alle scholen dagelijks sport aanbiedt, is professionalisering van de verenigingen nodig. Bussemaker denkt dat dat kan via de zogenaamde combinatiefuncties: mensen die werkzaam zijn in het sport- en bewegingsonderwijs aan de slag laten gaan met maatschappelijke taken van de sportvereniging.

Een ander terrein waarop Bussemaker de komende jaren focust is talentontwikkeling. Ze denkt daarbij vooral aan het verbeteren van de combinatie toptrainingen en onderwijs- en studiefaciliteiten voor talenten, de ontwikkeling van enkele Centra voor Talent en Onderwijs en hoogwaardige internationale trainingsprogrammas. Dit moet ertoe leiden dat in 2011 het aantal succesvolle talenten met 20 procent is toegenomen.