SGP


SGP » jongeren >>
24 - 04 - 07 | Van der Staaij (SGP) stelt vragen over controversieel karakter âOntsnapt uit de dode hoekâ

De SGP vindt de 'dode-hoekcampagne' niet geschikt voor kinderen. Het boekje dat door het ministerie van Verkeer en Waterstaat op basisscholen is verspreid is onnodig angstaanjagend en pedagogisch onverantwoord. Dat stelt SGP-kamerlid Van der Staaij in schriftelijke vragen aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

In het door Paul van Loon geschreven boekje 'Ontsnapt uit de dode hoek' worden allerlei griezelfiguren angstaanjagende beelden uit het 'dodenrijk' opgevoerd. Van der Staaij wil van de regering weten in hoeverre er op dit boekje een 'pedagogische toets' is uitgevoerd. Dat is toch wel het minste dat verwacht mag worden. De SGP'er wijst er bovendien op dat christelijke scholen grote moeite hebben met de duidelijke toespelingen op de duivel en de hel. Die scholen werken dan ook niet mee aan de verspreiding van het boekje.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van V&W over angstaanjagend en controversieel karakter âOntsnapt uit de dode hoekâ

Vraag 1

Is het u bekend, dat veel scholen en leerkrachten zich ernstig bezorgd hebben betoond over het boekje âOntsnapt uit de dode hoekâ, dat door het ministerie gratis is uitgedeeld op basisscholen in het kader van de lopende dode-hoekcampagne?

Vraag 2

Is het u bekend dat dit boek de nodige angstaanjagende taferelen kent, waarbij een duivel (Ferluci) is gericht op het verzamelen van aangereden âkinderzieltjesâ die vervolgens met een âgriezelbusâ naar de helse verblijfplaats van de âZielenverzamelaarâ worden gebracht?

Vraag 3

Wordt op dergelijk informatiemateriaal van de overheid dat onder jonge kinderen wordt verspreid van tevoren nog een soort âpedagogische toetsâ verricht? Zo nee, ligt dat niet in de rede? Acht de minister in dit geval het voorlichtingsmateriaal pedagogisch verantwoord en passend binnen de door de overheid gewenste waarden en normen?

Vraag 4

Waarom is voor een dergelijke opzet (de dode-hoekproblematiek in de setting van een dodenrijk) gekozen, terwijl bij voorbaat kon worden ingeschat dat veel (christelijke) scholen hiermee grote moeite zouden hebben?

Vraag 5

Een aantal scholen weigert dit boekje onder de leerlingen uit te delen. Is bekend om hoeveel scholen het gaat? Welke conclusies verbindt u hieraan voor zowel de lopende campagne als voor toekomstige campagnes?

Vraag 6

Bent u bereid om bij toekomstige campagnes rekening te houden met die scholen die bezwaar hebben tegen deze vorm van voorlichting?

Van der Staaij (SGP) stelt vragen over controversieel karakter âOntsnapt uit de dode hoekâ