Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


prijzen

Uitvoeringstoets op weg naar vrije prijzen

Kamerstuk, 23 april 2007

De voorzitter van de Eerste Kamer en Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ- 2765000

23 april 2007

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 20 april 2007 het rapport "Op weg naar vrije prijzen, maatstafconcurrentie voor medisch specialistische zorg" uitgebracht. De NZa heeft deze uitvoeringstoets uitgebracht op verzoek van mijn ambtsvoorganger. Met deze brief bied ik u het rapport aan.
In de brief "Ruimte voor betere zorg" (Kamerstukken II, 2006/07, 29248 nr 30) heeft mijn ambtsvoorganger het mogelijke perspectief geschetst op een uitbreiding van vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg in combinatie met een tijdelijk instrument dat er toe dient een gematigde prijsontwikkeling en een prikkel voor doelmatigheid in de eerste jaren te garanderen. Het moet mogelijk worden om vanaf 1 januari 2008 voor de electieve zorg een nieuwe stap in de richting van prestatiebekostiging en verdere deregulering te zetten. Voor circa 70% van de ziekenhuiszorg kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars dan over de prijs van integrale DBCs (inclusief kapitaallasten) onderhandelen. De vraag die aan de NZa is voorgelegd, is de mogelijkheden van een tijdelijk prijsplafond uit te werken en daarbij rekening te houden met een aantal uitgangspunten.
Ik zie het rapport van de NZa als een steun in de rug om de komende tijd verder te gaan met de uitwerking van het voornemen op een uitbreiding van vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg en een nieuwe stap te zetten in de richting van prestatiebekostiging. Ik zal hierover de komende periode overleg voeren met de zorgverzekeraars, de zorgaanbieders en de cliƫntenorganisaties. Vervolgens zal ik voor de zomer mijn voornemens kenbaar maken. Ik zal bij die gelegenheid ook een nadere inhoudelijke reactie geven op het rapport van de NZa.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Verwijzingen