Gemeente Hardenberg

Hardenberg heeft zaken behoorlijk op orde

Jaarrekening over 2006 toont voordelig resultaat van 1,4 miljoen euro

Dinsdag 24 april 2007

De gemeente Hardenberg heeft opnieuw een goed jaar achter de rug. Dat blijkt uit de jaarstukken, die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad aanbiedt. De jaarrekening, die inmiddels door het college is vastgesteld, laat een voordelig resultaat van 1,4 miljoen euro zien. Uit de beoordeling van de accountant blijkt dat de gemeente Hardenberg in financiële zin de zaken behoorlijk op orde heeft.

Bij de tweede bestuursrapportage van de gemeente Hardenberg, die eind vorig jaar verscheen, werd nog een voordelig resultaat van bijna 900.000 euro verwacht. Het resultaat over 2006 blijkt een half miljoen euro hoger uit te vallen en bedraagt 1,4 miljoen euro. Dit verschil wordt veroorzaakt door meevallers zoals een hogere uitkering uit het Gemeentefonds en lagere uitgaven voor personeelskosten. Daarnaast waren er ook tegenvallers, zoals een correctie in verband met teveel gedeclareerde BTW over 2006 en voorgaande jaren.

Burgemeester Bert Meulman, die financiën in portefeuille heeft, is tevreden met het positieve resultaat waaruit blijkt dat Hardenberg opnieuw geld over heeft gehouden. Uit de positieve beoordeling van de accountant blijkt verder dat Hardenberg de zaken in financiële zin behoorlijk op orde heeft. Meulman: Nog meer tevreden ben ik met de bevindingen van de accountant. Hieruit blijkt dat er opnieuw vooruitgang is geboekt met betrekking tot de wijze waarop in Hardenberg verantwoording wordt afgelegd over de inkomsten en bestedingen. Allereerst verdienen de medewerkers die daaraan hebben bijgedragen een compliment.

Van het positieve resultaat van 1,4 miljoen euro, wordt ruim 150.000 euro toegevoegd aan de reserves. Bijna 170.000 euro wordt opnieuw beschikbaar gesteld voor werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden. Dit betekent dat er een bedrag van 1,1 miljoen euro overblijft om vrij te besteden. Het college van burgemeester en wethouders doet in de eerste bestuursrapportage van 2007, die in juni verschijnt, voorstellen hoe dit geld besteed kan worden. Een deel van het vrij te besteden resultaat wil het college in ieder geval besteden aan een bijdrage in de kosten van de sanering van gronden aan de Peterswijk in Dedemsvaart en een bijdrage in de kosten van verbetering van de toegankelijkheid van haltevoorzieningen in de gemeente zodat het openbaar vervoer met name voor mensen met een handicap goed toegankelijk is. Ook wil het college een deel van het bedrag besteden aan een bijdrage aan de startersleningen.

Naast het afleggen van verantwoording over het gevoerde (financiële) beleid en beheer in de jaarrekening, gaat het college in het jaarverslag in op de realisering van de ambities die de gemeente nastreeft en die voortvloeien uit het meerjarenprogramma. In het verslag komen onder andere de investeringen in sportvoorzieningen, het Masterplan Centrum Hardenberg, de voorbereidingen voor de nieuwbouw van het gemeentehuis en de voorbereidingen voor de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning aan de orde.

De jaarstukken 2006 worden op 8 mei aanstaande door het college aan de gemeenteraad toegelicht en op 22 mei door de raad vastgesteld.