Beperkte toename executie van vorderingen

24.04.2007 / 12:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St. garantiefonds ger.deurw.

St. garantiefonds ger.deurw.

Beperkte toename executie van vorderingen

De gerechtsdeurwaarders die deelnemen in de Stichting Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders hebben in 2006 evenals in 2005 ruim 65% van hun inning zonder rechterlijke tussenkomst weten te realiseren. Daarmee is bereikt dat voor deze groep de bijkomende kosten zijn vermeden die met de inning van vorderingen gepaard gaan. De Fondsdeelnemers zien het voorkomen van een rechterlijke tus-senkomst met hoge kosten van griffierecht als een belangrijk aandachtspunt.

In het onderzoek onder de deelnemers blijkt de toename van het aantal vorderingen met name te liggen in het segment vorderingen op particuliere huishoudens. Dit sluit aan op de berichtgeving van het Ministerie van Justitie omtrent de schuldenproblematiek en de geluiden over het wakker liggen van één op de tien Nederlanders die niet meer uit de schulden kunnen komen. Ook de deelnemers van het Garantiefonds zien een toenemend aantal mensen in de problemen komen. Fondsvoorzitter Ed Nijpels deelt de zorgen hieromtrent : 'Uit het onderzoek blijkt dat de vorderingen op de particuliere huishoudens nog steeds toenemen. Bij de bedrijven zie je dat niet en dat was bij de gunstige econo-mische ontwikkeling ook te verwachten. Maar het eerste is natuurlijk zorgelijk !'.

Ondanks hun inspanningen hebben de deelnemers van de Stichting Garantiefonds Gerechtsdeur-waarders in 2006 een lichte toename gezien van het aantal gevallen waarin zij langs gerechtelijke weg tot inning van vorderingen zijn overgegaan. Van de vorderingen die in 2006 in behandeling waren werd in een kleine 35% van de gevallen geëxecuteerd ten opzichte van een kleine 33% in 2005. De toename doet zich - bij de vorderingen die in 2006 en 2005 behandeling waren- zowel bij de particu-liere huishoudens als bij de bedrijven nagenoeg gelijkelijk voor. Voor nieuwe vorderingen blijkt dat anders te liggen. Ook van de vorderingen uit de nieuwe instroom aan ter incasso aangeboden zaken in 2006 bleek ruim 2% meer in het executietraject te moeten worden opgenomen dan in 2005. De stijging blijkt in de nieuwe instroom echter volledig voor rekening te komen van de particuliere huis-houdens terwijl de bedrijven geen stijging laten zien.

De in 1998 opgerichte Stichting Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders heeft als doel ervoor te zorgen dat voor opdrachtgevers geïnde gelden ook daadwerkelijk bij die opdrachtgevers terechtkomen. De deelnemende kantoren staan middels een Lloyds-constructie voor elkaar in. Daarmee gaat het Fonds nog veel verder dan de deurwaardersbranche als geheel met het Bureau Financieel Toezicht heeft bereikt. Door de strenge vereisten voor toetreding kunnen alleen financieel sterke kantoren deelne-men. De voorzitter van de Stichting Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders is Ed Nijpels. Hij is van mening dat het initiatief van het Garantiefonds navolging verdient : 'Het zou heel goed zijn als de ge-hele incassobranche zich onder toezicht stelt in plaats van alleen de sterke gerechtsdeurwaarders. Het Fonds gaat veel verder dan de eisen die de wetgever stelt en is daarmee een uitstekend voor-beeld van zelfregulering. Zo'n initiatief verdient bredere navolging !'

Gezamenlijk omvatten de Fondsdeelnemers 247 ambtelijk bevoegden in 52 vestigingen.

Capelle aan den IJssel,
24 april 2007

Exacte cijfers :

- executies vorderingen in behandeling 2006 t.o.v. 2005 : 34,6 % resp. 32,9 %
- stijging aandeel executies in nieuwe instroom vorderingen in 2006 : 2,4%

Voor een nadere toelichting op dit bericht of informatie omtrent het Garantiefonds kunt u contact op-nemen met de voorzitter van de Stichting Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders, Drs. E.H.T.M. Nijpels (058-2925519) of met de fondsaccountant, de heer P.W. van der Marel RA (010-2884949)