Time : 11:59:31
Date : 24 April 2007
Sender Name: Capita BVBA

Onderzoek van Smiths: Vader bepaalt wat er op tv komt

Sinds de opkomst van de televisie heeft vader de macht over de afstandsbediening. Hij is ook de enige van het gezin met een vaste plaats in de zetel. Dat blijkt uit het Nationale tv- en nostalgieonderzoek van Smiths. Het chipsmerk ondervroeg daarvoor 997 Vlamingen en Franstaligen die opgroeiden met tv in de jaren '50, '60, '70 en '80.

In 64% van de gezinnen heeft vader een vaste plaats in de zetel; moeder komt op de tweede plaats, met 45%. Meer dan de helft van de respondenten (55%) geeft ook aan dat vader vroeger de meeste invloed had op de programmakeuze. Op de tweede plaats komt de moeder (32%).

Fervente Vlamingen
Uit het onderzoek blijkt ook dat Franstaligen dagelijks meer tv kijken dan Vlamingen, zowel nu (45% tov 33%) als vroeger (51% tov 32%). Als ze kijken zijn Vlamingen echter ferventer: 44% geeft aan dat vroeger ruzie werd gemaakt over de programmakeuze, tegenover 36% bij de Franstalige Belgen. Dat is misschien ook de reden dat Vlamingen minder vaak tv mochten kijken wanneer ze dat wilden (43% tov 28%).

Ruzie om het apparaatje
Als gevraagd wordt naar de de ultieme tv-nostalgie staat met het hele gezin naar de tv kijken met stip op één. Alleen de twintigers en dertigers van nu hebben een heel ander gevoel van nostalgie. Zij denken met weemoed terug aan de ruzies om de fstandsbediening.

Schipper Naast Mathilde en Club Dorothée favoriet
Het onderzoek polste ook naar de favoriete jeugdreeks: de Vlaamse winnaars zijn Schipper naast Mathilde, op de voet gevolgd door Kapitein Zeppos en De Kat. De twee populairste reeksen leveren meteen ook de favoriete acteurs: Nand Buyl en Senne Rouffaer. In Franstalig België kwam Club Dorothée als populairste jeugdprogramma uit de bus.

Smiths is jarig
Naar aanleiding van de verjaardag van Smiths, is het chipsmerk op zoek gegaan naar de ultieme tv-nostalgie. Chips is samen met de televisie groot geworden en wordt door Belgen als dé favoriete traktatie voor bij de buis gezien.