Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

GenomicsNL: overzicht resultaten Nationale Genomics Strategie

24 april 2007
Genomics is onontbeerlijk om de grote uitdagingen van de 21e eeuw om te zetten in kansen voor maatschappelijk welzijn en economische groei. Gezondheid, voeding, veiligheid en milieu zijn gebieden die iedereen raken. Gebieden waar genomics het verschil kan maken - en al heeft gemaakt. GenomicsNL, een speciale krant die begin april is uitgebracht, bundelt enkele aansprekende resultaten uit vijf jaar Nationale Genomics Strategie.

In 2001 besloot de Nederlandse overheid tot een grootschalige investering - EUR 300 miljoen - in deze nieuwe, veelbelovende technologie. Het speciaal daarvoor in het leven geroepen Netherlands Genomics Initiative (NGI) werd belast met uitvoering van de Nationale Genomics Strategie: centraal daarin staan bundeling van de beste onderzoeksgroepen in NL in consortia waarin ook het bedrijfsleven direct participeert, focus op gebieden die aansluiten bij de sterktes van de Nederlandse wetenschap en industrie en maatschappelijke verankering van de resultaten.

Nu, na 5 jaar, is al duidelijk dat de investering zeer de moeite waard is geweest. Concrete resultaten worden meer en meer zichtbaar: bedrijven zijn inmiddels bezig om verschillende onderzoeksresultaten verder te ontwikkelen tot commerciële toepassingen en in diverse ziekenhuizen worden vindingen reeds toegepast in de praktijk.

In GenomicsNL wordt een aantal aansprekende resultaten toegelicht, zoals onder andere de Mammaprint® voor borstkankerpatienten: een test die het risico op uitzaaiingen kan voorspellen waardoor voor ± 35-40% van de patiënten een aanvullende chemokuur niet meer nodig blijkt te zijn. Ook zeer veelbelovend is de gluten-testkit, waarmee toxische glutenfragmenten in voedingsmiddelen kunnen worden herkend. Op het gebied van duurzaamheid heeft toepassing van genomics ook succes: zo is, door ontwikkeling van een nieuwe bakkersgist-stam die in staat is snel en efficient xylose om te zetten in ethanol, het nu mogelijk om deze belangrijke biobrandstof ook uit organische afval- en reststromen te produceren. Meer over deze resultaten en andere is te lezen in GenomicsNL.

Over genomics

Genomics is een gereedschapskist vol hoogwaardige technologieën die geheel nieuwe biologische experimenten en benaderingen mogelijk maken. Gebruik van genomics leidt tot beter en sneller onderzoek binnen de life sciences en maakt geheel nieuwe en zeer grootschalige experimenten mogelijk. Door het toepassen van genomics krijgen we inzicht in de relatie tussen genetische informatie, biologische processen in levende organismen en omgevingsfactoren. Centraal staat de vertaalslag van genetische informatie naar het uiteindelijke complete organisme. Het bijzondere aan genomics is dat de basale inzichten die we krijgen in de genetische en moleculaire grondslagen van het leven een direct verband hebben met de ontwikkeling van producten en toepassingen die voor onze gezondheid, onze veiligheid, ons leefmilieu en onze economie van onschatbare waarde zijn.

..............................

Noot voor redactie,