KNMG

Medische professionaliteit is basis voor 'contract' tussen artsen en samenleving

Vertrouwen, verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen. Dat zijn de kernbegrippen in het Manifest Medische professionaliteit dat de KNMG vandaag publiceert.

Het KNMG Manifest Medische professionaliteit geeft antwoord op de vraag wat de actuele strekking is van 'medisch professionele autonomie', voor artsen én voor de samenleving. Medische professionaliteit vereist van artsen dat zij hun verantwoordelijkheid voor kwalitatief goede zorg nemen, verantwoordelijkheden delen met andere hulpverleners én verantwoording afleggen over handelen. Hiermee "verdienen" artsen hun professionele autonomie, ofwel de ruimte om naar beste kunnen de individuele patiënt de beste zorg te leveren. Met het Manifest wil de KNMG het vertrouwen dat de patiënt en de maatschappij in artsen moeten kunnen hebben, bestendigen en bevorderen.

De beroepsgroep geeft met het Manifest een helder en ondubbelzinnig signaal af: burgers moeten in de gezondheidszorg terecht kunnen zonder angst dat àndere overwegingen dan alleen hun gezondheidsbelang doorslaggevend zijn. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat de arts hun individuele gezondheidsbelang voorop stelt. De arts moet zich aan de wet houden en de professionele standaard in acht nemen. Systematische kwaliteitsbewaking en -verbetering zijn vanzelfsprekende onderdelen van zijn werk. Maar binnen dat kader is zijn vrije oordeelsvorming, het zonder inmenging van derden en naar eigen inzicht komen tot de diagnose en de beste behandeling voor het individu, dé voorwaarde voor de patiënt om de arts zijn vertrouwen te schenken. En dat vertrouwen motiveert professionals en bevordert een goed functioneren van de gezondheidszorg als geheel.

Net zoals de hele samenleving, streeft ook de gezondheidszorg naar betere kwaliteit, betere toegankelijkheid, transparantie en betaalbaarheid. Dit legt veel druk op hulpverleners om te voldoen aan allerlei eisen zoals kwaliteitsverbetering, het transparant maken van prestaties, efficiënt werken en zelfs concurreren. Dat is een goede ontwikkeling. Maar de professionaliteit mag daardoor niet in het gedrang komen. De beste zorg voor de patiënt is en blijft het leidende principe. Het is in deze tijd van grote veranderingen in de gezondheidszorg noodzakelijk om te laten zien, welke eisen er aan artsen gesteld mogen worden, maar ook welke ruimte artsen die aan de eisen voldoen, nodig hebben om het vertrouwen van patiënten te kunnen winnen en behouden. De arts heeft het nodig dat de patiënt en de samenleving vertrouwen in hem stellen. Intrinsieke motivatie van de medisch professional is immers de krachtigste motor voor kwalitatief goede, zinnige en zuinige zorg. Het KNMG Manifest beoogt deze zaken duidelijk te maken.