Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland zorgt voor doelmatige en doeltreffende jeugdzorg

Randstedelijke Rekenkamer waardeert provinciale sturing jeugdzorg

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn blij dat het subsidiebeleid voor de jeugdzorg positief wordt gewaardeerd door de Randstedelijke Rekenkamer. De rekenkamer oordeelt dat de provincie in grote mate stuurt op de doelmatigheid en doeltreffendheid van het jeugdzorgaanbod. Ook het subsidieproces van de provincie is volgens de rekenkamer in grote mate ingericht op het doelmatig en doeltreffend inkopen van jeugdzorg.

Vanaf oktober 2006 heeft de Randstedelijke Rekenkamer onderzoek verricht naar de subsidiëring van de jeugdzorg in Zuid-Holland. Eenzelfde onderzoek is ook uitgevoerd in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) kunnen zich vinden in de aanbevelingen van de rekenkamer om met deze provincies meer kennis uit te wisselen over prijsverschillen in de jeugdzorg, over de financieringssystematiek en over doelmatigheid en doeltreffendheid. Overigens wisselen alle Nederlandse provincies onderling al veel kennis uit, in interprovinciaal verband. Zo is er een landelijke benchmark van de jeugdzorg, zijn in 2006 prestatie-indicatoren ingevoerd om de effectiviteit van jeugdzorg te meten, wordt een landelijke databank gevuld met bewezen effectieve jeugdzorg en wordt - door ZonMw - landelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van jeugdzorgaanbod.

GS kunnen zich niet vinden in de aanbeveling van de rekenkamer om een plan te ontwikkelen om "monopolieposities van de zorgaanbieders" te doorbreken. Met vier gesubsidieerde jeugdzorgaanbieders is er in Zuid-Holland géén sprake van een monopolie. En als dat wel het geval zou zijn, is het doorbreken van zo'n monopolie geen doel op zich. Het doel van de provincie is om op doelmatige en doeltreffende wijze ervoor te zorgen dat cliënten hun aanspraak op jeugdzorg kunnen verzilveren. Daartoe wordt verantwoorde zorg van goede kwaliteit gesubsidieerd.

De hoge kwaliteit van het huidige aanbod blijkt onder meer uit positieve beoordelingen van de Inspectie Jeugdzorg en uit het feit dat ervoor is gezorgd dat de wachtlijsten op 31 december jl. bijna geheel waren weggewerkt. GS zijn van mening dat een ongeleide invoering van marktwerking en concurrentie niet bijdraagt aan de doelmatigheid en doeltreffendheid van het jeugdzorgaanbod. Bovendien brengt dit risico's mee:
-er komt meer concurrentie op de prijs in plaats van concurrentie op de kwaliteit;
-er komt een sterke verschuiving naar kwantitatieve productie;
-de samenwerking tussen instellingen zal afnemen hetgeen niet in het belang van de cliënt is;
-er zal minder aandacht zijn voor chronische problematiek;
-de administratieve en bureaucratische lasten zullen toenemen.

Het onderzoeksrapport "Provinciaal gesubsidieerd jeugdzorgaanbod" is op 24 april 2007 gepubliceerd en te vinden op www.randstedelijke-rekenkamer.nl

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22