Ingezonden persbericht


Oude Leije raakt enige fabriek kwijt

Persbericht
CNV Metaal en elektro (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

24 april 2007
------

Heftruckfabriek verlaat Oude Leije,
100 werknemers op straat

Het Friese gehucht Oude Leije raakt onverwacht zijn enige fabriek kwijt. Het bedrijf Moffett, dat mobiele heftrucks maakt, verplaatst nog voor het einde van het jaar de gehele productie naar Ierland. Ruim tachtig vaste krachten en twintig contractanten verliezen hun baan.

Het besluit komt "totaal onverwacht", zegt CNV-bestuurder Frans Strolenberg. Gisteren werd hij per brief op de hoogte gebracht. "Moffett kwam er op de valreep achter dat de Finse moedermaatschappij gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers ook de productieverplaatsing naar Ierland bekend zou maken. Men was even helemaal vergeten om de mensen hier fatsoenlijk te informeren. Men wist hier niets en vermoedde niets. De klap is erg hard aangekomen."

Volgens Strolenberg kunnen er geen economische motieven voor de verplaatsing zijn. "De vestiging in Oude Leije draait goed en maakt winst. In de afgelopen periode is er een efficiencyslag gemaakt en zijn werknemers in flexibeler roosters gaan werken. Het is in dat opzicht onbegrijpelijk. Hier kan alleen een strategische keuze achter zitten. De directeur, die zelf uit Ierland komt, heeft kennelijk zijn eigen afwegingen."

Volgens Moffett gaat de vestiging in Oude Leije niet helemaal dicht, maar blijft er nog een service-onderdeel over, waar heftrucks uit heel Europa worden gerepareerd. "Een doekje voor het bloeden, waar de werknemers helemaal geen vertrouwen in hebben", zegt Strolenberg. "In andere landen is zoiets al vaker geprobeerd, maar dat is allemaal niks geworden. Bovendien is de fabriek in Oude Leije daar veel te groot voor. Zo'n service-unit past daar tien keer in."

Vanmiddag om 14.00 uur heeft Strolenberg een gesprek met de directie. Aansluitend is er een personeelsbijeenkomst.



Ingezonden persbericht