Ingezonden persbericht


Persbericht

Jantje Beton SPOT uitgereikt aan Pannaveld Brunssum, ontwerpbureau Carve, Maatjesclup Purmerend

Amsterdam-RAI, 24 april 2007. Drie projecten hebben vandaag tijdens Young Urban - RAI de Stimuleringsimpuls voor Projecten in de Openbare ruimte voor Tieners ontvangen. Met de SPOT vraagt Jantje Beton meer aandacht voor deze specifieke groep jongeren in Nederland. Tieners tussen de 12 en 14 jaar worden vaak vergeten bij de inrichting van de openbare ruimte. De projecten ontvingen een klein geldbedrag dat kan worden aangewend om het project te starten, of om het project verder uit te bouwen. De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter en directeur Henk Kasbergen, die tevens de keuze van de jury toelichtte.

Het Pannaveld te Brunssum ontving de derde prijs. Dit project werd uitgekozen vanwege de rol die bewoners in het geheel gespeeld hebben en de manier waarop ze met betaalbare voorzieningen e.e.a. gerealiseerd hebben. Tweede prijswinnaar, ontwerpbureau Carve, ontving de prijs vanwege drie ingezonden ontwerpen: creatieve ontwerpen die tieners een vaste plaats geven in de openbare ruimte. En de eerste prijswinnaar, de Maatjesclup uit Purmerend, is een prachtig voorbeeldproject waarbij tieners op een aansprekende wijze samen leren waarbij tevens het gat tussen speeltuin en hangplek opgevuld wordt.

Jantje Beton heeft de SPOT in het leven geroepen om aandacht te geven aan deze 'vergeten' leeftijdsgroep. De tieners vragen om speciale aandacht als het gaat om vrije tijdsbesteding, maar ze worden vaak vergeten in het ontwerp: ze zijn aan de ene kant te groot voor speeltuintjes maar aan de andere kant weer te jong voor jongerenontmoetingsplaatsen. Toch is ook geschikte ruimte voor hen nodig zodat zij zich op positieve wijze kunnen vermaken in de openbare ruimte.

Jantje Beton stimuleert spelen in de buurt. Als kinderen spelen, hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei indrukken en ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Met name voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om juist deze kinderen spelenderwijs voor te bereiden op een actieve deelname aan onze samenleving. Want door kinderen samen te laten spelen, leren ze samenleven!

Noot voor de redactie /