Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Eikenprocessierups in de Utrechtse Heuvelrug

De eikenprocessierups is voor het vierde achtereenvolgende jaar op de Heuvelrug aangetroffen. Het lijkt er op dat de soort zich definitief in de regio gevestigd heeft.

Contact met de haren van deze rups veroorzaakt lichamelijke klachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De rups is in beperkte mate aanwezig, maar de gemeente wil overlast voorkomen. Direct na ontdekking van de rupsen is de gemeente daarom overgaan op bestrijding van de rupsen. Afhankelijk van de locatie worden de nesten verbrand of opgezogen in een watertank.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Eind april komen de rupsen uit de eitjes en na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen die voor lichamelijke klachten kunnen zorgen.

Klachten door brandharen

Door het verwaaien van de brandharen en lege nesten kunnen de haren met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen dringen. Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen allergische reacties op die van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontsteking van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

Hoe is de eikenprocessierups te herkennen?

De rupsen leven in groepen en maken nesten op de stam of dikke takken van eiken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten kruipen de rupsen 's nachts de kroon van de boom in op zoek naar eikenbladeren.

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Eikenprocessierupsen gezien?

Heeft u in de gemeente langs openbare wegen een nest met eikenprocessierupsen gezien? Neem dan contact op met de melddesk van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (0343) 56 56 56 en geef uw melding door.

Informatie

Zie voor meer informatie over de eikenprocessierups de site www.minvws.nl en zoek daar op eikenprocessierups. Hieronder vindt u een lijst van locaties binnen de gemeente waar de rups is aangetroffen en de datum waarop de bestrijding heeft plaatsgevonden.

>> Lijst gesignaleerde/verwijderde processierupsen