PvdA Rotterdam


Kinderopvang bijstandsmoeder beter regelen

Di 24 Apr 2007
Kinderopvang bijstandsmoeder beter regelen

Bijstandsmoeders lopen tegen problemen aan bij het verkrijgen van kinderopvang

Onderzoek van de PvdA toont aan dat veel bijstandsmoeders problemen ondervinden bij het aanvragen van de vergoeding voor kinderopvang en bij het verwijzen door SoZaWe naar kinderopvangorganisaties. Bijstandgerechtigde ouders moeten om uit de bijstand te komen solliciteren of een reïntegratieproject volgen. Om dat goed te kunnen doen is kinderopvang noodzakelijk. Voor de kosten hiervan hebben ouders via SoZaWe recht op een vergoeding. Maar om die ook te krijgen blijkt in de praktijk nog niet mee te vallen.
Het aanvragen kost veel en ingewikkeld papierwerk en de servicegerichtheid van SoZaWe laat ook wel eens te wensen over. De PvdA wil dat het aanvragen van kinderopvang eenvoudiger wordt en dat de gemeente hierin servicegerichter gaat optreden.

Ook kijkt de PvdA vooruit. In de media zijn de afgelopen tijd verschillende berichten geweest over ernstige vertragingen bij de belastingdienst als het gaat om de uitbetaling van de kosten voor kinderopvang. Het is de bedoeling dat de belastingdienst in de toekomst ook de vergoeding voor kinderopvang voor bijstandsgerechtigden gaat verzorgen. De PvdA maakt zich hier zorgen over: welke garanties kan de belastingdienst geven dat hierbij niet ook vertragingen in de uitbetaling optreden? Op die manier raken de bijstandsmoeders alleen maar van de regen in de drup. Zij kunnen dit financieel niet `voorschieten', ze komen dan echt in de problemen. De PvdA vindt het daarom noodzakelijk om extra afspraken te maken met de belastingdienst om de kinderopvangtoeslag rechtstreeks te laten storten op de rekening van de kinderopvangorganisatie. Lukt het de belastingsdienst niet om de dingen goed te regelen dan wil de PvdA dat Rotterdam een opvangnet creëert zodat de bijstandgerechtigde ouders niet in problemen komen.

De PvdA heeft over de regeling rond de kinderopvang voor bijstandgerechtigden vragen gesteld aan de wethouder.