VVD


24-4-2007

Europarlement wil meer transparantie en concurrentie in de bankensector


- Banken moeten betalingen binnen dag verrichten en kosten openbaren. Straks ook betalingsdiensten via telefoon of supermarkt. -

Jules Maaten, VVD-fractievoorzitter in het Europees Parlement: "Op dit moment weten slechts 7 op de 10 Europeanen hoeveel het gebruik van een bank hen kost. Meer transparantie zorgt voor een betere marktwerking, zodat ook de prijzen van geldtransfers en betalingen naar beneden kunnen en consumenten makkelijker van bank kunnen wisselen."

Vandaag stemde het Europees Parlement voor een nieuwe stap vooruit in de Europese interne markt op het gebied van betalingsdiensten. Het gebruik van diensten zoals overschrijvingen, creditcard betalingen en deposito's zal zowel in eigen land als tussen landen van de Europese Unie efficiënter en veiliger worden.

Verder is er vastgelegd dat de transactietijd van alle betalingen binnen Europa (ook degene in een andere munteenheid dan de Euro) is vastgelegd op één dag. Dit zou ten laatste ingaan in 2010. Betalingsdiensten moeten het geld van hun klanten sneller vrijgeven, zodat deze geen rente verliest. Door deze wetgeving zouden in de toekomst chipknip-achtige systemen ook grensoverschrijdend gebruikt kunnen worden.

Jules Maaten: "Rekeningen betalen wordt straks nog gemakkelijker. Ook geen-bank-aanbieders, zoals mobiele telefoonmaatschappijen en supermarkten mogen betalingsdiensten gaan aanbieden. In de toekomst kun je elektriciteitsrekeningen betalen in de supermarkt of het brood bij de bakker via sms."

Over het Gauzès rapport Betalingsdiensten in de interne markt wordt sinds september 2005 onderhandeld tussen Raad en Parlement. Door de stemming van vandaag is een akkoord in eerste lezing bereikt en gaat nu voor implementatie naar de lidstaten.