Gemeente Haaren



* Koninginnedag maandag 30 april

* Dodenherdenking vrijdag 4 mei

* Gemeenthuis gesloten met Koninginnedag

* Proeftrajecten papier- en groeninzameling
* Aandachtspunten milieustraten

* Extra aandacht voor permanent rook- en stookverbod
* Koninginnedag maandag 30 april

Haaren

09.30 uur Samenkomst voor optocht, route o.a. Driehoeven, Kerkstraat, Piet Heestersstraat, Haarensteynstraat, Mgr. Bekkersplein.

09.45 Start optocht met harmonie en gilden

10.15 uur: officiële opening bij Manege"Het Edele Ros".

10.45 uur tot 16.30 uur diverse activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen van jong tot oud in Manege Het Edele Ros aan de Bossebaan

11.00 uur Gildeschieten op het schietterrein.

Fotozoektocht groepen 1 t/m 5

Aanvang fietstocht

11.30 uur Aanvang spellen groep 6, 7 en 8 + volwassenen

13.30 uur Kaarten en bingo voor ouderen (locatie Ruybosch)

15.30 uur Optreden zanger Jack van Gestel

16.30 uur Prijsuitreiking groepen 6 t/m 8, waarna einde programma

Esch

10.30 uur: Muzikale rondwandeling door het dorp, met schooljeugd, gilde, fanfare en genodigden

11.00 uur: Defilé op het Marktplein. Hierna wordt de vlag gehesen en het Wilhelmus gespeeld. Vervolgens brengt het St. Willibrordusgilde een vaandelgroet aan de gedecoreerden van Esch.

Hierna worden nog enkele muziekstukken ten gehore gebracht

12.00 uur: Koninginnedagconcert Fanfare St. Willibrordus op het plein vóór "De Es".

13.30 uur tot 17.00 uur kinderprogramma in Dorpshuis De Es.

Biezenmortel

10.30 uur Start gezamenlijk fietsen versieren

11.15 uur Hoog bezoek van zogenaamd Willem Alexander en Maxima


+ aanvang optocht.

12.00 uur einde optocht

12.30 uur tot ca. 15.30 uur spelletjesmiddag voor de kinderen.

Helvoirt

11.00 uur: Muzikale rondwandeling met kinderen, versierde fietsen, harmonie en gilden en olitiebegeleiding, vertrek vanaf het schoolplein Dr. Landmanschool en terug op schoolplein

11.45 uur: Defilé op het schoolplein. Einde 12.00 uur.

Vervolgens gildeschieten op het schietterrein.

14.00 uur: tot 17.00 uur sportieve en creatieve kinderactiviteiten op het schoolplein, in en rondom het Gastenbosch met als thema Toveren en Griezelen. Voor kinderen vanaf groep 7 wordt onder begeleiding van Fitt-outdoor een griezel hoogteparcours georganiseerd.

Fitt-Outdoor uit Haaren verzorgt een aantal activiteiten.


* Dodenherdenking vrijdag 4 mei

Haaren

18.00 uur herdenking in Haaren bij oorlogsmonument gesneuvelde Schotse bevrijders (bij de bestuursvleugel van het gemeentehuis)


- 2 minuten stilte


- lid van harmonie blaast Taptoe


- kort woordje door burgemeester


- vlag blijft halfstok hangen


- kranslegging + bloemen door aanwezige kinderen


+ 18.15 uur Burgemeester legt een bloementoef bij het tableau van de gesneuvelde Haarense verzetsstrijders Van de Wildenberg en Vissers in de hal van het gemeentehuis.

Helvoirt

19.00 uur: Dienst ter nagedachtenis van de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog in de St. Nicolaaskerk te Helvoirt

19.50 uur Vertrek naar het monument hoek Kastanjelaan/Torenstraat, voorafgegaan door Harmonie

19.52 - 19.57 uur: Klokken luiden in beide Helvoirtse kerken

19.57 - 20.00 uur: Kort woordje door burgemeester

20.00 - 20.02 uur: Twee minuten stilte

20.02 - 20.04 uur: Spelen van "Taptoe" door lid van de Harmonie

20.04 uur: Kranslegging door burgemeester en wethouder.

20.05 uur Het 1^e en 6 couplet van het Wilhelmus wordt gezongen begeleid door de Harmonie.


* Gemeenthuis gesloten met Koninginnedag

In verband met Koninginnedag is het gemeenthuis op 30 april gesloten.


* Proeftrajecten papier- en groeninzameling

In februari 2007 stemde de gemeenteraad in met de definitieve locatie voor de toekomstige milieustraat in combinatie met de gemeentewerf en brandweerkazerne.

De raad heeft daarnaast verzocht om een aantal proeven uit te voeren met de afvalstromen papier en groen. Aangezien bijna de helft van uw afval bestaat uit deze twee afvalstromen, is het van belang dat deze afvalstromen op een gemakkelijke manier in elk dorp ingeleverd kunnen worden. Daarom wordt er in 2008 een aantal proeven uitgevoerd met als doel te onderzoeken of de inzamelmogelijkheden voor dit afval per dorp zoveel mogelijk kunnen blijven bestaan.

Binnen een deel van de gemeente Haaren zal in 2008 gedurende vier maanden het papier aan huis worden opgehaald. Dus naast de huidige huisvuilinzameling zal daar eenmaal per maand papier aan huis worden opgehaald. Nu kunnen alle inwoners papier alleen op de milieustraten kwijt waardoor de drukte op de milieustraten aanzienlijk is. Door het uitvoeren van deze proef wordt gekeken of er nog meer papier gescheiden kan worden ingezameld en tevens de dienstverlening kan worden verbeterd. Daarnaast zal op een centrale plek gedurende een viertal maanden een brengvoorziening voor papier worden ingericht. Dat betekent dat alle inwoners nog steeds over een brengvoorziening binnen het eigen dorp beschikken. Beide proeven zullen in 2008 na elkaar worden uitgevoerd waarbij wij graag uw mening willen horen. Via een enquête zal naar uw ervaringen worden gevraagd.

De grootste afvalstroom wordt gevormd door het snoeihout en blad/gras afval. Op dit moment wordt er ongeveer 1.500.000 kilogram van dit afvalproduct per jaar op de milieustraten aangeboden. Dit afval wordt gecomposteerd en vindt weer toepassing binnen ondermeer de landbouwsector en tuincentra. Door de goede scheiding is en blijft het noodzakelijk dat binnen de gemeente een laagdrempelige voorziening voor dit afval aanwezig is. Naast de inzameling via de toekomstige milieustraat kan eventueel binnen meerdere dorpskernen een brengvoorziening voor dit groenafval worden ingericht. Hier mag uitsluitend groenafval (= snoeihout, bladeren en grasmaaisel) worden aangeboden. Een proef zal uitwijzen of een dergelijke voorziening binnen een dorp kan worden gerealiseerd en/of wenselijk is. Daarnaast zal in maart 2008 een ophaaldienst voor snoeihout (= snoeitakken) worden opgezet om dit afval op afspraak aan huis op te halen.

Eind 2007 zullen wij u nog uitgebreid informeren over de proeftrajecten en de mogelijke gevolgen voor de huidige milieustraten. Eind 2008 zullen de proeftrajecten worden geëvalueerd waarna over de toekomstige afvalinzameling een besluit door de gemeenteraad zal worden genomen.


* Aandachtspunten milieustraten

Hieronder volgen enkele aandachtspunten voor het aanleveren van afval op de milieustraten:

* Er wordt regelmatig om legitimatie gevraagd. Dit om afvalaanbieders van buiten de gemeente Haaren te weren.
* Het is niet toegestaan om huishoudelijk afval in vuilniszakken op de milieustraat aan te bieden. Dit afval hoort in de grijze afvalcontainer.

* Op de milieustraten in Haaren, Helvoirt en Esch kunt u drankkartons inleveren. Dit zijn lege melk- en vruchtensappakken (lege flacons en waspoederverpakkingen horen in de grijze restafvalcontainer). De drankkartons moeten leeg en opgevouwen in een plastic zak worden aangeboden.

Wij vragen uw medewerking zodat de controle aan de poort van de milieustraten soepel verloopt.

Heeft u nog vragen, dan adviseren wij u contact op te nemen met de front-office van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, bereikbaar via telefoonnummer (0411) 627 260. Dagelijks te bereiken van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 en 16.00 uur (m.u.v. de vrijdagmiddag). Op donderdag tot 19.00 uur

te bereiken.


* Extra aandacht voor permanent rook- en stookverbod

In verband met de aanhoudende droogte willen wij u er extra op wijzen dat in en in de nabijheid van de natuurgebieden binnen onze gemeente een permanent rook- en stookverbod geldt.

Dit kan ook gevolgen hebben voor de eventueel aan u verleende stookvergunning.

Indien aan u een stookvergunning voor de komende periode is afgegeven verzoeken wij u contact op te nemen met de Frontoffice tel. 0411-627260.


Ø 30 april: Koninginnedagactiviteiten
Voor meer informatie zie onze website www.haaren.nl>over gemeente haaren>evenementen
Ø 4mei: Dodenherdenking in Haaren en Helvoirt Ø 6 mei: Opening Belverse Versroute
Meer informatie www.belverseveroute.nl