Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Uitlaat- en losloopgebieden vastgesteld

Dit jaar gaat in de deelgemeente IJsselmonde het Rotterdamse Hondenbeleid van start.

Het Hondenbeleid is een door de gemeente Rotterdam vastgesteld beleid. De deelgemeente is bevoegd om uitlaat- en losloopgebieden aan te wijzen. Het Hondenbeleid houdt in dat honden overal aangelijnd moeten zijn en dat de hondenpoep moet worden opgeruimd, behalve in de aangewezen uitlaat- en losloopgebieden.

Uitlaat- en losloopgebieden
In IJsselmonde komen zowel uitlaatzones als losloopgebieden. In de uitlaatgebieden mogen de honden aangelijnd worden uitgelaten en hoeft de poep niet opgeruimd te worden. In de losloopgebieden mag de hond los lopen en mag de poep eveneens blijven liggen. Vorig jaar heeft de deelgemeente in de maanden september en oktober bewonersbijeenkomsten georganiseerd waarop het hondenbeleid is gepresenteerd. Hieraan voorafgaand hebben bewoners een conceptplattegrond van hun wijk ontvangen waarop de beoogde gebieden waren aangegeven. Tijdens de bijeenkomsten zijn de bewoners gevraagd hierop te reageren en daar hebben aanwezigen ruimschoots gebruik van gemaakt. Maar ook naar aanleiding van artikelen op de deelgemeentepagina zijn veel reacties bij de deelgemeente binnengekomen. Alle reacties en suggesties zijn zorgvuldig bekeken en hebben geleid tot diverse aanpassingen. Zo is het aantal uitlaatzones en losloopgebieden uitgebreid. Ook werd door veel hondenbezitters de wens naar voren gebracht om de uitlaatgebieden waar nu nog ruw gras is om te vormen naar vlakgazon. Deze beide aanpassingen hebben tot een extra financiële claim geleid voor het beheer en schoonhouden van de gebieden.

Uitlaatgebied: geen opruimplicht, wel aanlijnplicht

Losloopgebied: geen opruimplicht, geen aanlijnplichticht Ook werd door bewoners aangegeven dat zij best bereid zijn de hondenpoep op te ruimen, mits er meer mogelijkheden komen om dit afval kwijt te kunnen. Hondenpoep mag in de ondergrondse containers worden gedeponeerd, maar hiernaast moeten er circa 100 bakken extra geplaatst worden, de zogeheten bammesbakken. Deze bakken zouden verspreid door de deelgemeente, bij populaire uitlaatplekken moeten staan, maar ook hiervoor is extra geld nodig.

Het benodigde extra geld voor de hierboven genoemde aanpassingen zal binnenkort als knelpunt worden opgevoerd bij de kadernota Begroting 2008. Uiteindelijk moet de deelraad beslissen of dit geld wel dan niet beschikbaar wordt gesteld.

Reinigen
Voorlopig gaat Roteb er vanuit dat de uitlaatzones twee maal per week worden gereinigd. Hiervoor is in het jaarplan Schoon een budget gereserveerd. Ervaringen bij andere deelgemeenten heeft geleerd dat de uitlaatgebieden verschillend worden gebruikt. Roteb gaat, na de invoering van het Hondenbeleid, op basis van de vervuiling van de uitlaatgebieden bepalen hoe vaak een gebied gereinigd moet worden. Zo kan het bijvoorbeeld wenselijk zijn dat de poepscooter in sommige uitlaatgebieden drie keer per week reinigt terwijl in een ander gebied misschien één keer per week voldoende is. Alle losloopgebieden worden niet gereinigd door de poepscooter. Deze gebieden zijn zelfreinigend.

Hondenbelasting
De hondenbelasting bleek een gevoelig punt te zijn. Hondenbezitters uitten tijdens de bewonersbijeenkomsten hun ongenoegen over het feit dat zij naast het betalen van de hondenbelasting ook nog verplicht worden de hondenpoep op te ruimen. Ook na de invoering van het Hondenbeleid blijft de hondenbelasting van kracht. De inkomsten hieruit worden mede ingezet voor het schoonhouden van de openbare ruimte in de stad, dus ook voor de uitlaatgebieden.

Handhaven
Een veel gestelde vraag van bewoners was de handhaving van het beleid. Zodra het nieuwe beleid van start gaat staan bij de uitlaat- en losloopgebieden bovenstaande borden.

Medewerkers van Stadstoezicht (hondenbrigade) zullen samen met de politie handhaven.

Van waarschuwen naar bekeuren
In de eerste twee maanden na invoering van het Hondenbeleid zal de hondenbrigade van Stadstoezicht controles uitvoeren en hondenbezitters die de regels overtreden aanspreken op hun gedrag. In deze periode worden alleen nog maar waarschuwingen uitgedeeld. Vanaf de derde maand zullen er waar nodig bekeuringen worden gegeven.

Ter inzage
De nieuwe plattegrond met uitlaat- en losloopgebieden ligt ter inzage bij het informatiecentrum van de deelgemeente IJsselmonde aan de Groene tuin 317. U kunt de kaarten inzien van 26 april tot en met 6 juni en in deze periode kunt u bezwaar indien tegen het besluit van het dagelijks bestuur van IJsselmonde waarbij de aangewezen gebieden zijn vastgesteld. U dient dit bezwaar schriftelijk en voorzien van argumenten te richten aan het dagelijks bestuur van IJsselmonde, Postbus 9044, 3007 AA Rotterdam

Wanneer gaat het Hondenbeleid in?
Na de bezwaarperiode krijgen alle bewoners van de deelgemeente IJsselmonde de nieuwe plattegrond thuisbezorgd. Ook wordt dan aangegeven vanaf welke datum het Hondenbeleid van kracht is in de deelgemeente.