Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Nieuwe landelijke vereniging tegen discriminatie heet 'Art 1'

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Op 23 april 2007 is de naam bekend gemaakt van de landelijke vereniging tegen discriminatie: Art.1 (uit te spreken als artikel 1). De landelijke vereniging zet zich in om discriminatie te voorkomen en waar nodig te bestrijden. Daarmee levert zij een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van gelijke behandeling voor iedereen.

Art.1 is een vereniging. De leden zijn de lokale en regionale Antidiscriminatiebureau s en meldpunten van discriminatie (antidiscriminatievoorzieningen ADV s). Het landelijk stafbureau is het expertisecentrum op alle gronden van discriminatie en wordt gevormd door het voormalige LBR.

Art. 1 en de CG-Raad

De CG-Raad achtte het noodzakelijk dat er op weg naar gelijke behandeling van mensen met een handicap of chronische ziekte een expertisecentrum zou worden gerealiseerd. Met de Wet Gelijke Behandeling handicap en chronische ziekte (WGBH/CZ) is in 2003 een belangrijke stap gezet. In de komende jaren zal deze wet verder worden uitgebreid. Met ingang van 1 januari 2006 is discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte ook in het strafrecht verboden. Maar wetgeving alleen is niet voldoende. Het is ook nodig, dat discriminatie geregistreerd en gemonitord wordt, dat er instrumenten en methodes worden ontwikkeld om discriminatie te voorkomen en te bestrijden, dat er kennis wordt verzameld en verspreid. Dit alles is de taak van Art.1.

De CG-Raad is en blijft DE vereniging die de collectieve belangen van mensen met een handicap of chronische ziekte behartigt. Uit dien hoofde is het tot stand komen van Art.1 van harte ondersteund. De CG-Raad is blij met deze nieuwe organisatie.
De posities en de methodes van beide verenigingen verschillen. De CG-Raad richt zich op de collectieve belangen van mensen met een functiebeperking op alle terreinen van het leven. De vereniging Art.1 richt zich op het voorkomen en bestrijden van discriminatie op alle gronden. Burgers en organisaties kunnen er terecht met meldingen, vragen om hulpverlening, vragen om instrumenten en trainingen. Kortom: de doelstellingen van de CG-Raad zijn veel breder dan die van Art.1 en het vertrekpunt is anders. De CG-Raad als organisatie van en voor mensen met (functie)beperkingen en Art.1 als non-discriminatie expertisecentrum met landelijke dekking zullen gebruik maken van elkaars deskundigheid en samenwerken op weg naar een maatschappij waar niemand wordt buitengesloten.

(Geplaatst: 24 april 2007)

---