Persbericht 24-04-2007

Exclusieve kijk EenVandaag in foutmeldingsysteem ziekenhuis

Misstappen, dwalingen en vergissingen zorgen in Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks voor een groot aantal medische fouten. Een aantal jaar geleden zijn een aantal Nederlandse ziekenhuizen daarom gestart met een nieuw systeem waarmee artsen en verpleegkundigen, zonder strafrechtelijke gevolgen, melding kunnen maken van gemaakte fouten. Vanavond in EénVandaag exclusief een kijkje in het fouten-meldsysteem van de Isala klinieken in Zwolle.

Drie jaar geleden is het Isala ziekenhuis in Zwolle begonnen met een intern meldsysteem voor het melden en registreren van fouten door artsen en verpleegkundigen. Het doel: leren van de fouten die gemaakt worden. Het meldsysteem is een van de manieren om medische fouten in de toekomst te verminderen en te voorkomen.

Morgen worden voor het eerst een rapport gepresenteerd waarin staat hoe vaak patiënten schade oplopen in het ziekenhuis, door fouten van het personeel. De Orde van Medisch Specialisten heeft drie jaar geleden opdracht gegeven aan het EMGO Instituut en het NIVELonderzoek onderzoek te doen naar de stand van zaken van de patiëntveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen.

Er zijn 8000 patiëntendossiers uit 2004 onderzocht, afkomstig uit 21 ziekenhuizen in totaal. Zowel academische als streekziekenhuizen vielen hieronder. Zesenzestig verpleegkundigen hebben deze dossiers in de twee jaar dat het onderzoek heeft gelopen bestudeerd. Als duidelijk werd dat zij een of meerdere criteria in het dossier hadden gevonden om te kunnen spreken van onbedoelde en/of vermijdbare schade bij een patiënt, dan ging het dossier naar een van de vijfenvijftig medisch specialisten voor verdere bestudering.

In het onderzoek is apart gekeken naar vermijdbaar overlijden van patiënten. Onderzoeksinstituut NIVEL noemt het geval van drieduizend sterfgevallen per jaar die Dagblad De Limburger vandaag noemt 'verre van waar' en wil dat het dagblad een rectificatie plaats.

In een vervolgonderzoek zal er ingegaan worden op de vraag, wat er verbeterd kan worden zodat het aantal medische fouten daalt. Een van de verbeterpunten is bijvoorbeeld het systeem van het Veilig Incident Melden (VIM).
---
Uitzending EénVandaag. dinsdag 24 april, 18.20 uur, Nederland 1. Bij overname citaten graag bronvermelding gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Veen, tel 06-2001 32 58.