Senternovem


24-04-2007 | Wereld Natuur Fonds winnaar Nationale Energie Toekomst Trofee

Het Wereld Natuur Fonds heeft met het zeer energiezuinige kantoorpand in Zeist de NET-Trofee gewonnen. De NET-Trofee is een prijs van het ministerie van VROM voor bouw- en renovatieprojecten die uitblinken in een energiezuinige aanpak. Marc van Tweel, (directeur Marketing en Communicatie) van WNF Nederland ontving op Kansrijk uit handen van minister Cramer van VROM een kunstwerk en een cheque van EUR 25.000,-.

wnf_nettrofee

Energiezuinigste gerenoveerde kantoorgebouw in Nederland Het Wereld Natuur Fonds verbouwde een oud laboratorium uit 1954 tot nieuw hoofdkantoor. Het klimaat in het gebouw wordt op ingenieuze wijze geregeld: een systeem van waterbuisjes in de plafonds zorgt voor een natuurlijke manier van verwarming en koeling. Er wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem en van zonnecollectoren op het dak. De plafonds en wanden zijn bekleed met leemstuc, dat vocht opslaat en afgeeft wanneer dat nodig is. Het WNF-kantoor is daarmee het eerste gebouw in Europa dat geen CO2 produceert. De energiewaarde van het pand is 0,4 (ter vergelijking: de norm voor nieuwbouw is 0,8). Uit het juryrapport: 'Adel verplicht zou je kunnen zeggen, maar ondertussen moet je het als organisatie wel doen en net zoals iedereen die een onderkomen zoekt voor zijn bedrijf afwegingen maken over bijvoorbeeld exploitatiekosten en risico`s inschatten. Voor WNF is het kantoorgebouw niet zomaar een gebouw maar een uitdrukking van hoe je als organisatie wilt functioneren en hoe je je missie wilt uitdragen. Ontmoeten en communiceren staan daarin centraal. Volgens de jury zijn zij daarin bijzonder goed geslaagd.'

Het Wereld Natuur Fonds leidt in het nieuwe pand regelmatig bezoekers rond uit onder meer de bouwwereld en maatschappelijke organisaties. Zo wordt de kennis over duurzaam bouwen gedeeld, eveneens een belangrijke doelstelling van de NET-Trofee.