Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Geen probleemwijken meer in Kralingen-Crooswijk

Uit de veiligheidsindex die 18 april werd gepresenteerd blijkt dat de veiligheid in alle wijken in Kralingen-Crooswijk is gestegen. Het cijfer is in 2006 met 0,5 gestegen naar 7,1.

Opvallende stijger is de wijk Nieuw-Crooswijk, maar ook Kralingen-Oost en Struisenburg stijgen flink. De intensivering van de samenwerking tussen deelgemeente, politie, openbaar ministerie, stadstoezicht en jongerenwerk werpt zijn vruchten af.

De veiligheidsindex wordt samengesteld uit objectieve gegevens zoals registraties bij brandweer, politie en Roteb. Daarnaast worden 175 inwoners per wijk ondervraagd over hun veiligheidsbeleving.

In alle wijken van de deelgemeente is de veiligheid gestegen. Oud-Crooswijk is met 0,5 gestegen naar een 6 en valt daarmee als enige wijk in de deelgemeente nog net in de categorie bedreigd. Rubroek, Nieuw-Crooswijk en Kralingen-West zijn aandachtswijken en Struisenburg, Kralingen-Oost/Kralingse bos en De Esch zijn veilige wijken.

De grootste verbeteringen zijn gerealiseerd in de wijk Nieuw-Crooswijk. Dit herstructureringsgebied was vorig jaar met een 4,7 nog een probleemgebied, maar is dit jaar gestegen naar een 6,3 en daarmee een aandachtswijk.

Het aantal inbraken is gedaald en richt zich vooral op auto- en winkeldiefstal.

Bewoners ervaren minder drugsoverlast en het oordeel over vandalisme is positiever geworden. De ervaren jongerenoverlast is zelfs met 10% gedaald. Ook het oordeel over schoon en heel is sterk verbeterd.

In Nieuw-Crooswijk is het afgelopen jaar veel energie gestopt in de samenwerking van verschillende partijen. Hierdoor zijn deelgemeente, politie, stadstoezicht, openbaar ministerie en jongerenwerkers veel beter op de hoogte van wat er in de wijk speelt en kan er gezamenlijk en gerichter opgetreden worden.

In januari werd het Leefbaarheidsprogramma vastgesteld. Hierin zitten veel maatregelen om tijdens de herstructurering de wijk zo schoon, heel en veilig mogelijk te houden. Er zijn leefbaarheidsgroepen opgericht waarin bewoners als ogen en oren in de wijk optreden en zo problemen signaleren.

Vanaf september 2006 is ook het toezichtsmodel in de wijk operationeel. Er is in dit kader een wijkpost van Stadstoezicht in de Paradijslaan ingericht, er zijn meer preventiemedewerkers bij de politie in dienst gekomen en er is een fietsteam van de politie geformeerd. Door al deze maatregelen is het veiligheidsgevoel gestegen en ook de mening over schoon en heel sterk verbeterd.