Deelgemeente Prins Alexander Rotterdam

Persbericht Woonvoorziening Maatschappelijke Opvang Nesselande

Er komt een kleine woonvoorziening voor 12 à 15 voormalig dak- en thuislozen, aan de Wollefoppenweg op een perceel ten oosten van pand 45. De mensen die na de realisatie van de nieuwbouw daar gaan wonen, kunnen met woonbegeleiding van Het Leger des Heils goed functioneren. De woonvoorziening is voor deel van deze groep mensen de laatste stap op de weg naar het weer zelfstandig kunnen wonen. Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam (B&W), nam deze week daarover een besluit. Eerder al besloot het college dat er in Nesselande een voorziening voor maatschappelijke opvang komt. Het dagelijks bestuur (DB) van de deelgemeente Prins Alexander kan zich goed vinden in de keuze voor de locatie, de doelgroep en het Leger des Heils als zorgbegeleider. Het DB heeft de directe omwonenden al persoonlijk op de hoogte gesteld en ze uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Buurtbewoners en (toekomstige) buurtbewoners kregen een brief en informatie over veel gestelde vragen. Omwonenden en (toekomstige) bewoners kregen daarmee expliciet de uitnodiging voor het bijwonen van informatiebijeenkomsten op 23 april. In de grote zaal van De Knoop (Brede School Nesselande), Robert van t Hofstraat 10 vinden in de middag en avond voor deze uitgenodigde bewoners, informatiebijeenkomsten plaats. Het DB wil de informatiebijeenkomsten kleinschalig en toegankelijk organiseren. De informatiesessies duren in principe niet langer dan een half uur.

Het Leger des Heils, DB en ambtenaren verstrekken aan de tafels informatie en beantwoorden vragen. Ook (toekomstige) wijkbewoners, die de deelgemeente eerder lieten weten bezwaren te hebben tegen maatschappelijke opvang in Nesselande, worden per brief geïnformeerd over het collegebesluit. Zij hebben omdat zij geen directe belanghebbenden zijn geen toegang tot deze informatieavond.

In relatie met de afspraken die deelgemeenten maakten met het college over maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen, neemt ook Prins Alexander verantwoordelijkheid, Om deze kleine voorziening voor iedereen zo goed mogelijk te laten functioneren, wil het DB met de directe omwonenden de spelregels opstellen. In een convenant tussen de omwonenden, Leger des Heils en de deelgemeente, moeten die afspraken nauwkeurig worden vastgelegd. Over die spelregels gaat de deelgemeente met de (toekomstige) buren op korte termijn van gedachten wisselen.

Het dagelijks bestuur realiseert zich goed dat het publieke debat over en voorziening in Nesselande al geruime tijd wordt gevoerd. De opvattingen daarover hoorden en las de deelgemeente in gesprekken, ingezonden brieven en op websites. Omdat B&W op 2 maart jl. wel een besluit nam over maatschappelijke opvang, maar nog geen informatie kon noemen over locatie en doelgroep, kon de deelgemeente de deelgemeente de communicatie slechts beperkt voeren. Het DB toont begrip voor de onrust die daardoor is ontstaan al betreurt het sommige uitspraken of geschetste beelden waarvan het kennis nam.

Het DB wil zich inspannen om begrip en acceptatie te bereiken, door de communicatie met de bewoners van Nesselande gedurende een langere periode intensief te voeren. Communicatie met direct omwonenden krijgt daarbij prioriteit.