Deelgemeente Prins Alexander Rotterdam

Vragen en antwoorden Maatschappelijke Opvang Nesselande

Vragen en antwoorden voor omwonenden van een kleine Woonvoorziening, in Nesselande (locatie ten oosten van pand 45 a/d Wollefoppenweg).


* Wie komen er wonen in de woonvoorziening?

Voormalig dak- en thuislozen (12 tot 15) met een (lichte) psychiatrische problematiek.

Dit kunnen ook mensen zijn die verslaafd waren aan harddrugs, softdrugs of alcohol. Het Leger des Heils draagt zorg voor de noodzakelijke begeleiding om de dagelijkse gang van zaken in goede banen te leiden. Deze mensen zijn erg gemotiveerd omdat ze op de goede weg zijn. Sterker nog: als ze van hun verblijf in deze woonvoorziening een succes maken, dan zal deze voorziening voor een groot deel van de bewoners een permanente woonvorm zijn en wellicht dat een deel van de bewoners er zelfs in slaagt om nog een volgende stap in hun ontwikkeling te maken en volledig zelfstandig te kunnen wonen op een andere locatie.


* Maar betekent dit geen overlast?

Mensen die te maken hebben of hebben gehad met verslaving zullen zich moeten houden aan een aantal zeer dwingende afspraken. Drugsgebruik wordt door Het Leger des Heils niet toegestaan. Dus niet in de voorziening maar ook niet daarbuiten. Vindt er per incident wel overlast plaats door drugsgebruik dan volgen er sancties: 1 keer overtreden betekent een gele kaart, de tweede keer betekent een rode kaart en vertrek uit de voorziening. Het Leger des Heils en politie zien er op toe dat men zich aan deze regels houdt.


* Wat doen de bewoners overdag?

Wanneer de mensen bij Het Leger des Heils komen wonen, gaan zij direct aan de slag met dagbesteding en of werk. Onderdeel van de begeleiding is de vrijetijdsbesteding van de bewoner.


* Hoe wordt overlast voorkomen?

In de voorziening is plaats voor bewoners die zich aan opgestelde regels en afspraken houden. Overlast wordt niet getolereerd. De professionele begeleiders van Het Leger des Heils zien hier op toe, samen met de politie, deelgemeente en de bewoners. .

Alle afspraken die gericht zijn op het voorkomen van overlast maken deel van het beheersconvenant. Eventuele overlast kunt u in principe op elk uur van de dag melden bij de begeleiders van Het Leger des Heils.


* Wie bepaalt of het wel of niet werkt?

De signalen die wij rechtstreeks of via een (hopelijk) met bewoners en andere belanghebbenden ingestelde klankbordgroep, nemen wij uiterst serieus. Uiteindelijk bepaalt de deelgemeente of sancties die in het convenant staan uitgevoerd moeten worden.


* Wie begeleidt hen?

De bewoners worden begeleid door professionele krachten van het Leger des Heils. Zij zijn 24 uur per dag (telefonisch) bereikbaar gedurende 7 dagen in de week. Overdag zijn zij aanwezig in de voorziening. Er is dus altijd begeleiding bereikbaar.


* Kan ik mee praten en meedenken?

Ja, omwonenden kunnen zitting nemen in de klankbordgroep. Deze maakt afspraken over het beheer van de buitenruimte en de voorziening. Deze afspraken worden vastgelegd in een convenant. Naast de bewoners zijn ook deelgemeente, politie, en Het Leger des Heils aanwezig in de Klankbordgroep.


* Wanneer kunnen wij de nieuwe bewoners verwachten?

Het pand moet nog worden gebouwd. Sterker nog het bouwplan moet nog worden gemaakt en in procedure gebracht worden. De inschatting is dat het nog geruime tijd duurt voor de eerste paal van het nieuwbouwpand, kan worden geslagen.


* Blijven de nieuwe bewoners hier altijd wonen?

Deze bewoners hebben de reële ambitie dat het verblijf in deze voorziening een tussenstap is naar een (nog) zelfstandiger vorm van wonen. Of dat door alle bewoners wordt bereikt zal moeten blijken.


* Waarom is er gekozen voor deze locatie?

Het realiseren van opvang voor voormalige dak- en thuislozen is een onderdeel van de stedelijke aanpak. In de stad zijn 19 woonvoorzieningen nodig. Ook de deelgemeente Prins Alexander draagt haar steentje bij aan het opvangen van de stedelijke problematiek. OP dit perceel past deze kleine woonvoorziening.


* De relatie met het bestemmingsplan

Voor Nesselande geldt het in1999 vastgestelde en goedgekeurde bestemmingsplan Nesselande.

Het bestemmingsplan Nesselande is een globaal bestemmingsplan met uitwerkingsplicht. Voor deze vorm is gekozen om gedurende het planproces flexibel en adequaat in te kunnen springen op ontwikkelingen.

Voor de locatie Wollefoppenweg ten oosten van huisnummer 45 geldt de 17^de Uitwerking van het bestemmingsplan die overigens voor het merendeel gemaakt is ten behoeve van de wijk Haag en Park. Deze uitwerking is ter inzage gelegd bij het bouwplan van Haag en Park, maar is nog niet formeel vastgesteld door het dagelijks bestuur.

De betreffende locatie heeft in de concept-uitwerking de bestemming wonen. Volgens de voorschriften mag 30% van het op de plankaart aangegeven bebouwingsoppervlak worden bebouwd (wat neerkomt op circa 175 m2). De bebouwing mag maximaal 3 lagen hoog plat afgedekt zijn. Uitgaande van deze drie bouwlagen, mag in totaal circa 525 m2 worden bebouwd.

Wij gaan er vanuit dat het nog te ontwikkelen en in te dienen bouwplan hieraan voldoet. Het t.z.t. in te dienen bouwplan zal op grond van artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ter inzage moeten worden gelegd. Een dergelijke terinzagelegging wordt gepubliceerd in onze huis-aan-huis krant en verder worden direct omwonenden hierover geïnformeerd.

Wanneer de terinzagelegging aanleiding geeft tot het indienen van bedenkingen, dan houdt het dagelijks bestuur een hoorzitting en heroverweegt haar voornemen om vergunning te verlenen. Indien dit laatste het geval is, moet het College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland voor dit plan een zogenaamde verklaring van geen bezwaar afgeven. Nadat deze is ontvangen, kan de bouwvergunning worden verleend. Tegen de verleende bouwvergunning kunnen belanghebbenden bezwaar maken en beroep instellen