FNV Bondgenoten: vanaf volgende week prikacties in betonsector

24.04.2007 / 14:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv bondgenoten

Fnv bondgenoten

Utrecht, 24 april 2007

FNV Bondgenoten: vanaf volgende week prikacties in betonsector voor goede cao

In de betonsector dreigen vanaf volgende week prikacties los te breken nadat vorige week de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. De kaderleden van FNV Bondgenoten hebben vandaag het eindbod van de werkgevers unaniem afgewezen vanwege een te laag loonbod en beknibbelen op doorbetaling bij ziekte.
'Nu is de maat vol', zegt vakbondsonderhandelaar Piet Janssen. Vorige week maandagavond liep de derde ronde van het cao-overleg met de betonwerkgevers op niets uit. Het eindbod van de werkgevers is voor de bonden niet acceptabel. De werkgevers wilden een cao van twee jaar met een loonsverhoging van 2,25 procent loon in 2007 en 2,5 procent in 2008. Dat komt niet in de buurt van de 3 procent die FNV Bondgenoten eist.

'Het gaat goed in de beton. Werkgevers kunnen die 3 procent makkelijk betalen. Werknemers hebben daar recht op, na een aantal jaren met niet al te dikke cao's', vindt Janssen. Bovendien willen de werkgevers het loon met 15 procent korten bij mensen die drie keer in een jaar ziek zijn en in totaal meer dan 15 dagen. Janssen: 'Vorig jaar hebben we afgesproken dat de uitkering bij ziekte 100 procent blijft. Er is geen enkele aanleiding om dat te veranderen.'
Ook willen werkgevers hun werknemers een verplichting opleggen om over te werken tot een werkweek van 60 uur, conform de ruimste regeling van de nieuwe Arbeidstijdenwet. FNV Bondgenoten wil dat werkgevers afspraken over overwerk met hen of met de ondernemingsraad regelen. Veel werknemers in de betonsector werken al vrijwillig over, zegt Janssen. 'We willen niet dat dit een verplichting wordt. De werknemer moet zelf ook zeggenschap behouden.'

De bond legt het eindbod negatief voor aan de werknemers. De komende tijd gaan ze de actiebereidheid peilen door kantinebijeenkomsten te organiseren die kunnen ontaarden in prikacties. In de beton werken ongeveer 8.000 werknemers.