Gemeente Gorssel

Huiskamergesprekken met raadsleden over armoede en uitsluiting

De gemeenteraad heeft op 29 januari 2007 besloten tot een onderzoek naar armoede en uitsluiting in Lochem. Hier liggen twee belangrijke keuzen aan ten grondslag.

Ten eerste wordt uitgegaan van het brede begrip 'armoede'. Chronische gezondheidsproblematiek, eenzaamheid, structurele uitsluiting uit het arbeidsproces zijn, naast de concrete financiële armoede, belangrijke aspecten waar aandacht naar uit moet gaan. Ook preventie, bijvoorbeeld als het gaat om de aanpak van schuldenproblematiek bij jongeren, een actieve opstelling bij ontwikkelingen op de arbeidsmarkt of versterking van de gemeenschapszin zijn hiermee verbonden.

Ten tweede is de leidende rol die de gemeenteraad speelt in het onderzoek naar armoede nieuw. Bestuur en ambtelijke organisatie ondersteunen de raadsleden in deze aanpak. De eerste stap in het onderzoek zijn de zogenoemde "huiskamergesprekken": de raadsleden willen via gesprekken met Lochemse burgers die in armoede verkeren of dreigen te raken, een goed beeld krijgen van de armoedeproblematiek in Lochem. Het is de bedoeling om deze gesprekken zoveel mogelijk voor de zomerperiode te voeren. Ook zullen gesprekken worden gevoerd met een aantal intermediaire organisaties. Na de zomer zal een brede bijeenkomst voor intermediaire organisaties worden georganiseerd, waarin de raad haar bevindingen zal terugkoppelen. In het najaar van 2007 moet dit uitmonden in beleidsaanbevelingen en een actieplan.

Wilt u in zo'n huiskamergesprek de raadsleden vertellen over úw situatie dan kunt u een afspraak maken via Dirrie Bettink. U kunt Dirrie bereiken via het centrale telefoonnummer van de gemeente Lochem (0573) 28 92 22.