VVD


24-4-2007

EP: zetmeelquotum vier jaar verlengen

Een voorstel van Europarlementariër Jan Mulder, om het aardappelzetmeel quotumsysteem met vier jaar te verlengen, is vandaag ook goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Eerder werd het voorstel van Jan Mulder al goedgekeurd door de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Een voorstel van Europarlementariër Jan Mulder, om het aardappelzetmeel quotumsysteem met vier jaar te verlengen, is vandaag ook goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Eerder werd het voorstel van Jan Mulder al goedgekeurd door de landbouwcommissie van het Europees Parlement. De Europese Commissie stelt voor om het quotumsysteem slechts met twee jaar te verlengen.

Mulder: "Verlenging van het quotumsysteem met vier jaar is belangrijk om investeringszekerheid te kunnen bieden aan boeren en industrie. Daarnaast wordt aan het einde van die vier jaar pas volledig duidelijk wat de gevolgen van de hervorming van de suikermarkt op de zetmeelmarkt zullen zijn. Met die informatie kan vervolgens beter nagedacht worden over mogelijke aanpassingen van het systeem daarna."

Een voorstel van de Poolse rapporteur Wojciechowski om het quotum van Polen en Litouwen uit te breiden werd wederom verworpen. Een ander voorstel om ongebruikte quota van oude lidstaten over te dragen aan nieuwe lidstaten werd ook niet aangenomen. Beide voorstellen zouden anders kunnen leiden tot overvoering van de Europese markten.