Nederlandse Vereniging van Journalisten

Prijs Nieuwsbladfotografie 2007
(20 april 2007)

Fotojournalist Richard van Hoek heeft dit jaar de prijs voor de Nieuwsbladfotografie gewonnen met een foto van een auto die tijdens een enorme sneeuwval in een slip raakte en in een sloot belandde. De jury vond het een schoolvoorbeeld zien van fotojournalistiek.

`In een goedgetimede en evenwichtig gecomponeerde foto wordt het hele verhaal verteld. Deze winnende foto kwam uit de wedstrijdcategorie Nieuws Het winnende beeld van Richard van hoek verscheen in de editie Noord van het Kontakt.

Een van de twee andere kanshebbers was de fotografe Maria Drost-Sterkenburg. Zij werd genomineerd in de categorie Features/Algemeen. Drost- Sterkenburg fotografeerde voor de Harlinger Courant de nieuwbouwwijk Ludinga, en deze foto `laat onafhankelijk van de poëtische kracht die ervan uitgaat, veel ruimte voor eigen interpretatie van de beschouwer'. De jury vond het een van die foto's die `al direct de aandacht trokken door de oorspronkelijke wijze waarop zij het onderwerp in beeld brachten.'

In de categorie Sport maakte Vincent de Vries kans op de fotografieprijs. Hij maakt een `spectaculair moment in de voetbalwedstrijd AZ - PSV. De jury oordeelde dat Vincent de Vries treffend alle aspecten van die wedstrijd in één beeld bijeen heeft gebracht.

(Klik op de foto voor een groter exemplaar)