Postbank

Koopwoningbezitters zonder verhuisintentie optimistisch over woningmarkt
Toenemende vergrijzing beperkt doorstroom woningmarkt 24 april 2007
Amsterdam, 24 april 2007. Tweederde van de 65-plussers met een koopwoning heeft meer dan een ton overwaarde. Dat betekent dat er alleen al in deze groep meer dan 75 miljard euro aan overwaarde `boven de markt' hangt. Slechts 13% heeft ooit overwaarde verzilverd. Als ze het zouden besteden, zou bijna de helft deze overwaarde schenken aan de kinderen en kleinkinderen (45%). Dit blijkt uit de resultaten van het Postbank WoonBericht. De sterke toename van het aantal ouderen in Nederland leidt naar verwachting tot een verdere stagnatie van de doorstroming op de woningmarkt. 65-plussers tonen zich namelijk bijzonder honkvast; het merendeel woont al langer dan 20 jaar in dezelfde koopwoning en wenst daarin ook nog lang te blijven wonen. Alleen gezondheidsredenen zouden ze ertoe kunnen bewegen de woning te verlaten.
Financiële overwegingen spelen vrijwel geen rol bij het besluit van 50- en 65-plussers om wel of niet te verhuizen. Het besluit om te verhuizen wordt vooral ingegeven door de verwachte behoefte aan medische zorg en het niet langer zelf kunnen onderhouden van de woning. Slechts 13% van de 50-plussers zou een verhuizing overwegen om over extra geld te kunnen beschikken (10% bij 65-plussers). Van de 50-plussers ziet 62% de huidige koopwoning wel als een voorziening voor later. Als de overwaarde wordt verzilverd, dan zou één op de vier dit besteden aan de aanschaf van een nieuwe woning. Meer dan 75 miljard overwaarde bij 65-plus
Het Postbank Economisch Bureau heeft berekend dat de totale overwaarde van huizenbezitters boven de 65 jaar minimaal 75 miljard vertegenwoordigt. Dat is een waarde van 15% van het nationaal inkomen dat Nederlanders jaarlijks tezamen verdienen. De werkelijke overwaarde in deze groep ligt waarschijnlijk hoger; 38% van de 65-plussers met een koopwoning schat de overwaarde van de eigen woning zelfs op meer dan twee ton. Als deze som geld in een keer zou worden uitgegeven, dan zou de economie oververhit raken.
Wonen bij familie is geen optie
Slechts 1 op de drie 65-plussers denkt wel eens na over het moment waarop hij of zij niet meer zelfstandig zal kunnen wonen, terwijl 36% hier helemaal nooit aan denkt. Mocht het niet meer zelfstandig gaan, dan willen bijna alle 50- en 65-plussers in ieder geval wonen in een omgeving met voorzieningen in de buurt. Driekwart van de 65-plussers vindt het bovendien belangrijk om te blijven wonen in de stad of het dorp waarin ze nu wonen. Dichtbij familie wonen is de wens van zo'n 65% van de 50- en 65-plussers. De familie moet echter niet té dichtbij komen, intrekken bij familieleden vindt 91% van de 65-plussers geen optie.
Grafiek: Ontwikkeling Postbank WoonIndex
Grafiek ontwikkeling woonindex 240407
Stijgende trend in optimisme over woningmarkt
Het totale vertrouwen in de woningmarkt komt in het eerste kwartaal van 2007 uit op 104. Er is sprake van een stijgende trend ten opzichte van begin 2006, toen de index op 100 stond. Opvallend dit kwartaal is de daling van het aantal koopwoningbezitters dat een verslechtering verwacht in de eigen financiële situatie, van 25% naar 18%.

De belangrijkste verklaring hiervoor is volgens het Postbank Economisch Bureau de verder verbeterde situatie op de arbeidsmarkt en de aanhoudend sterke economie. Woningbezitters merken dat in de portemonnee.
Huizenprijzen blijven stijgen
87% van de koopwoningbezitters is ervan overtuigd dat de huizenprijzen dit jaar verder zullen stijgen. Tegelijkertijd voorziet driekwart een stijgende hypotheekrente. In de ogen van de koopwoningbezitters wordt het kopen van een huis dus duurder. Dit verklaart waarom 31% van de koopwoningbezitters het nu een ongunstige tijd vindt om een woning te kopen, terwijl slechts een kwart het een gunstige periode voor de aanschaf van een nieuw huis vindt.

Ook het Postbank Economisch Bureau (PEB) gaat er vanuit dat de huizenprijzen dit jaar zullen stijgen en wel met 5%. Het PEB verwacht dat de rente op de kapitaalmarkt -waarop de hypotheekmarktrente is gebaseerd - aan het eind van het jaar ongeveer op het huidige niveau zal liggen.