Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


Slechts 1.000 compensaties voor treinvertragingen BTTB VRAAGT EENVOUDIGER SYSTEEM

Persbericht BTTB 24 april 2007

De NMBS kende het voorbije jaar aan 1.000 reizigers een compensatie toe vanwege vertragingen. Het feit dat de gebruikers een schadevergoeding krijgen is alvast een goede zaak, aldus de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB). Het beperkte aantal vergoedingen doet vermoeden dat veel treingebruikers het systeem nog niet kennen of te omslachtig vinden. De BTTB dringt aan op een eenvoudigere regeling.

Wie regelmatig vertraging oploopt, moet zelf een boekhouding van de vertragingen bijhouden gedurende zes maanden. Pas wanneer je op hetzelfde traject 25 keer een vertraging van minstens een kwartier opgelopen hebt, kom je in aanmerking voor een bescheiden vergoeding.

Eénmalige vertragingen komen pas in aanmerking als de reiziger minstens twee uur te laat ter bestemming aankomt. De Nederlandse Spoorwegen leggen de lat op een half uur. De BTTB verwelkomt dan ook het voorstel van de NMBS om al vanaf één uur vertraging een vergoeding uit te keren. Positief is ook het feit dat de vertraging van de klant op zijn eindbestemming telt: wie door een beperkte vertraging zijn aansluiting mist, en daardoor twee uur later ter bestemming komt, mag wel rekenen op een vergoeding.

Tenslotte moedigt de BTTB de NMBS aan alles in het werk te stellen om de klanten ook bij grote vertragingen alsnog ter bestemming te brengen, desnoods met alternatief vervoer. De compensatie mag geen alibi zijn om de klant aan zijn lot over te laten als die bijvoorbeeld door een grote vertraging 's avonds laat ergens strandt.

terug