Gemeente Ede

nummer 76 / Ede, 24 april 2007

Ede stimuleert klimaatlessen in basisonderwijs

De gemeente Ede wil de Edese jeugd meer bewust maken van de klimaatproblematiek. De gemeente biedt daarom alle basisscholen (groep 7 en 8) een gratis lespakket aan over het belang van energiebesparing en van het toepassen van duurzame energie.

Vergroting van de bewustwording van de klimaatproblematiek is een van de doelstellingen van het gemeentelijke klimaatbeleid. Hierbij is ook de jeugd een belangrijke doelgroep. In 2006 liet de gemeente al ongeveer 900 scholieren van de middelbare school gratis naar de klimaatfilm van Al Gore gaan. Via het gratis lespakket Energie(k)! hoopt de gemeente nu ook de groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs te bereiken.

Ede telt ongeveer 60 basisscholen en ongeveer 80 groepen 7 en 8. De gemeente hoopt dat minimaal 40 groepen het lespakket zullen afnemen. Het lespakket bestaat uit 3 lessen op school. De scholen krijgen de beschikking over gratis lesmateriaal en ondersteuning door een gastdocent. De organisatie van de lessen wordt verzorgd door het Groene Wiel uit Wageningen, gespecialiseerd in natuur- en milieu-educatie. De gemeente Ede betaalt de kosten van deze lessen.

Burgemeester en wethouders hebben dit besloten bij de vaststelling van het jaarprogramma Natuur- en Milieu Educatie (NME) Ede 2007-2008. Dit programma bevat ook tientallen andere activiteiten die basisscholen kunnen afnemen. De klimaatlessen worden via het jaarprogramma NME Ede 2007-2008 gratis door de gemeente aangeboden, om afname te stimuleren. Het jaarprogramma NME wordt binnenkort aan alle basisscholen toegezonden. De scholen kunnen voor het begin van het nieuwe schooljaar een keus uit het aanbod maken. De gemeente verwacht een grote belangstelling voor de klimaatlessen.

---