Openbaar Ministerie

Hoge Raad verwerpt cassatieberoep inzake ontneming Charles Z.

24 april 2007

De Hoge Raad heeft vandaag het cassatieberoep in de ontnemingszaak Charles Z. verworpen.

Aan Charles Z. werd door het gerechtshof âs-Gravenhage bij arrest van 7 september 2005 een ontnemingsmaatregel opgelegd van ⬠22.500.000,-- .
De advocaat-generaal had eerder een bedrag van ruim ⬠27.500.000,-- gevorderd. Het betrekkelijk geringe verschil zat in een enigszins andere waardering van de door het OM naar voren gebrachte posten. Tegen de uitspraak van het hof stelde Charles Z. beroep in cassatie in. Dat cassatieberoep werd vandaag verworpen. De ontnemingsuitspraak is hiermee onherroepelijk geworden.

Charles Z. werd op 10 januari 1995 door het Gerechtshof Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met de invoer en het verhandelen van grote partijen hash, alsmede wegens het medeplegen van de invoer van partijen hash, die varieerden van 1000 tot 6000 kilogram. De man speelde in die organisatie een leidinggevende rol en heeft ook in financiële zin een spilfunctie vervuld.

Het Gerechtshof Den Haag achtte het aannemelijk dat de veroordeelde man door het plegen van strafbare feiten een groot financieel voordeel had behaald en was van oordeel dat hij dat geld aan de Staat moet terugbetalen. Het OM heeft conservatoir beslag gelegd op een aantal vorderingen dat veroordeelde heeft op derden, op onroerend goed en een racewagenpark. Het Bureau Ontnemingswetgeving van het OM (BOOM) heeft in juli 2001 reeds het racewagenpark geveild. Deze veiling heeft ⬠4.000.000,- opgebracht. Dat geld zal samen met het overige beslag worden gebruikt ter (gedeeltelijke) betaling van de opgelegde ontnemingsmaatregel.