Gemeente Zaltbommel


Meer mogelijkheden hergebruik agrarische bebouwing 24 april 2007 Meer mogelijkheden hergebruik agrarische bebouwing

Alle gemeenten in de regio Rivierenland beslissen na de zomer over een nieuw beleidskader voor hergebruik van vrijgekomen agrarische bebouwing in het buitengebied. Als alle gemeenteraden in de regio instemmen met het nieuwe beleid, mag van de regels in het Streekplan van de provincie afgeweken worden.

Steeds meer agrarische ondernemers staken hun bedrijfsvoering waardoor agrarische bedrijfsgebouwen hun functie verliezen en leeg komen te staan. Om leegstand, illegaal gebruik, verpaupering van voormalige agrarische bedrijfsgebouwen te voorkomen, maar ook om de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van het buitengebied te bevorderen, bekijken de gemeenten in de regio Rivierenland de mogelijkheid tot een gezamenlijk beleid.

Streekplan
Het streekplan van de provincie biedt volgens de gemeenten onvoldoende mogelijkheden tot hergebruik of sanering van vrijgekomen agrarische bebouwing in het buitengebied. Met het nieuwe beleidskader krijgen de gemeenten meer mogelijkheden. Alleen als alle gemeenteraden instemmen en Gedeputeerde Staten akkoord gaat met het nieuwe beleid, kan afgeweken worden van de regelingen voor hergebruik van agrarische bebouwing in het streekplan van de provincie Gelderland. Op 10 mei wordt het nieuwe beleid in de carrouselvergadering in de gemeente Zaltbommel besproken. Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Zaltbommel na de zomer een besluit over het nieuwe beleid.

Voordelen
Een regionaal beleidskader heeft voor de regiogemeenten verschillende voordelen. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld sneller en eenvoudiger vrijstelling verlenen voor functieverandering. Ook biedt een regionaal beleidskader, afhankelijk van de lokale situatie, meer mogelijkheden voor vervangende nieuwbouw van woongebouwen en meer mogelijkheden voor individuele vrijstaande woongebouwen. Het streekplan voorziet bij functieverandering in hergebruik van maximaal 50% van de aanwezige bebouwing voor woondoeleinden en is vervangende nieuwbouw helemaal geen mogelijkheid. Verder biedt het regionale beleid meer mogelijkheden voor aan het buitengebied gebonden bedrijven, meer mogelijkheden voor opslagfuncties en een betere regeling voor het saneren van glasopstanden.
Geplaatst op: 24 april 2007