Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 24 april 2007

24 Apr 2007


1. Intrekking regeling en verordening jeugdzorg Door de invoering van de Wet op de jeugdzorg zijn de Regeling erkenning plaatsende instanties Drenthe en Inspraakverordening jeugdhulpverlening overbodig geworden. Het college van GS stelt aan provinciale staten voor beide regelingen in te trekken.


2. Laaggeletterdheid in de drie Noordelijke provincies Gedeputeerde staten zenden provinciale staten een onderzoek toe dat door STAMM CMO Drenthe is uitgevoerd om zicht te krijgen op de noordelijke activiteiten ter bestrijding van laaggeletterdheid. Dit onderzoek is door gedeputeerde Anneke Haarsma op 14 februari jongstleden aan toenmalig staatssecretaris Bruins van onderwijs overhandigd.


3. Ontwerpmilieuvergunning Champ Car Races TT-circuit Het college van GS wil een tweejarige milieuvergunning verlenen voor Champ Car Races op het TT-circuit in Assen. De ontwerpvergunning is vastgesteld en ligt binnenkort gedurende zes weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen in deze periode op het ontwerp reageren.

Eerder genomen besluiten

Bevestiging afspraken woonwijk Kalterbroeken
Voor de realisering van de woonwijk Kalterbroeken, gemeente Westerveld, zijn in het verleden tussen de provincie en gemeente afspraken gemaakt over compenserende maatregelen op het terrein van natuur en landschap. GS hebben deze afspraken nogmaals bevestigd. Die wens kwam naar voren uit recent bestuurlijk overleg tussen beide partijen.

Beperkte toepassing stil asfalt door provincie
De provincie wil in de toekomst de toepassing van geluidsreducerend asfalt overwegen indien een gemeente hiertoe een verzoek indient. Het college heeft richtlijnen vastgesteld voor de toepassing van het stillere asfalt. Voorwaarde is wel dat de verzoekende gemeente voor de helft bijdraagt aan de meerkosten die ontstaan bij toepassing van stil asfalt.
Het stille asfalt op provinciale wegen in Meppel, Coevorden en op de N854 heeft een bevredigend resultaat opgeleverd, Bij de reconstructie van deze wegen bleek het stille asfalt bij te dragen aan geluidsreducering. Het college vindt wel dat het geluidsreducerende asfalt alleen op de hoofdroutes toegepast dient te worden en niet op de zogenaamde erftoegangswegen. Op dit type wegen is de snelheid dermate laag dat stil asfalt niet effectief is. Het college wijst daarbij op de hoge kosten van stil asfalt en de lagere levensduur. De prijs van stil asfalt lag in 2006 63 procent hoger dan het normale asfalt.
Het geluidsreducerende asfalt gaat bovendien circa 5 jaar korter mee. Naast geluidsreducerend asfalt zijn er andere oplossingen denkbaar om overlast te beperken. De provincie maakt hiervoor gebruik van geluidswallen en schermen, geluidsisolatie van woningen en soms het verlagen van de maximum snelheid.
Het college ziet af van ZOAB vanwege de hoge kosten en de kortere levensduur. Ook de bestijding van gladheid op ZOAB is kostbaar en verloopt moeizaam.

Brief over wijziging van de Wet ammoniak en veehouderij In een brief stellen GS de statencommissie Omgevingsbeleid op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de wijziging van de Wet ammoniak en veehouderij (WAV). De brief schetst de inhoudelijke wijzigingen van de wet n.a.v. de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer. Die komen erop neer dat het aantal beschermde gebieden op de zogenaamde WAV-kaart gereduceerd wordt. Daar ligt een taak voor de provincie. Het college geeft in de brief aan hoe ze die taak ter hand willen nemen.

Afspraken over verdubbeling N33 op papier
In een brief aan Rijkswaterstaat Noord-Nederland hebben de colleges van GS van Drenthe en Groningen de afspraken over de N33 bevestigd. De belangrijkste afspraken betreffen de regionale financiering en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het realiseren van het project.

Onderzoek naar verkeersveiligheid op N34
Naar aanleiding van enkele ongevallen op de N34 hebben GS opdracht gegeven de verkeersveiligheid op de vroegere rijksweg te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe weginrichting bijdraagt aan verbetering van verkeersveiligheid, evenals het ongelijkvloers maken van kruisingen. Toch blijkt uit het onderzoek dat deze verbeteringen geen garantie bieden dat er geen ongevallen meer zullen plaatsvinden. De verkeersveiligheid op de N34 hangt nauw samen met het rijgedrag van weggebruikers.

Het college heeft de nota `Terugblik en vooruitkijk van het provinciaal veiligheidsbeleid' vastgesteld. In deze nota wordt een overzicht gegeven van de verschillende veiligheidsaspecten waar de provinciale organisatie zich mee bezig houdt. Daarnaast geeft de notitie een overzicht van toekomstige thema's op het gebied van veiligheid.

GS hebben de volgende statenvragen beantwoord:

- van Drents Belang over het aanbestedingsbeleid van de provincie
- van het CDA over een project gericht op het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen.

- Van Actief Drenthe over interview Klaas de Vries in personeelsblad Drents Plateau

Procedure golfbaan Martensplek in Tiendeveen
Gedeputeerde Staten willen de ingediende bezwaren over de toepassing van een afvalstof in de afscheidingswal van de golfbaan in Tiendeveen ongegrond en niet ontvankelijk verklaren. Eén van de redenen hiervoor is dat uit het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa) blijkt dat voor deze afvalstof een stortverbod geldt. Het verzoek om ontheffing voor toepassen van de afvalstof in de afscheidingswal wordt geweigerd, om het milieu te beschermen. De Raad van State heeft eerder twee besluiten over de toepassing van de afvalstof in de afscheidingswal van GS vernietigd, omdat het onvoldoende gemotiveerd was.

Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Terug