Amsterdam RAI


-Persbericht-

Kralingseplas Rotterdam: Beste Openbare Ruimte van Nederland

Amsterdam, 24 april 2007. De Kralingseplas in Rotterdam is gekozen als beste openbare ruimte van Nederland. Het project won op 24 april de Stedelijk Interieur Waardering 2007 tijdens de vakbeurs Urban Design in Amsterdam RAI. Volgens de jury is het project een voorbeeld van hoe je met vakmanschap en toewijding een hele goede openbare ruimte kunt maken.

Aan de eindronde van de Stedelijk Interieur Waardering deden vier projecten mee. Deze waren door een vakjury, bestaande uit 17 openbare-ruimte-professionals, gekozen uit een longlist van 52 projecten. De andere genomineerden waren Het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam, de binnenstad van Breda en het Griftpark in Utrecht.

Gebruiker centraal
De Kralingseplas sprong er voor de jury positief uit vanwege de intensieve samenwerking tussen ontwerper, beheerder en gebruikers van het gebied. De jury stelt: 'In een continu proces dat beherend ontwerpen of ontwerpend beheren kan worden genoemd, past deze openbare ruimte zich aan aan de veranderende vraag. Uniek is de intensieve samenwerking met de gebruikers. Zij worden ingezet als beheerder van het gebied en voeren werkzaamheden uit in het gebied omdat ze dat leuk vinden. Zonder al te veel overleg, gewoon lekker werken. De beheerorganisatie is daarop ingericht en maakt er dankbaar gebruik van. Ingrepen in het gebied worden door de bewoners in de omgeving vaak emotioneel beleefd; de Kralingseplas heeft een beladen historie. Met die emoties gaan de beheerders zorgvuldig om. Bezwaren worden serieus genomen, met als gevolg dat er steeds minder wordt geklaagd.'

Roerige geschiedenis
De Kralingseplas en het bijbehorende bos werden in 1939 opgeleverd, de eerste plannen stammen al uit 1911. Het is ontworpen door landschapsarchitect Bijhouwer die, zo zei één van de juryleden, de Willem van Oranje is voor landschapsarchitecten. Het is ook het bewijs dat een goed ontwerp de tijd weerstaat. Het heeft een geschiedenis waarmee veel Rotterdammers verbonden zijn, omdat ze er bomen hebben geplant of (in de oorlogsjaren) juist hebben gekapt. In de jaren '70 vond hier de Nederlandse versie van Woodstock plaats. Na jaren van langzame verloedering onderging het in de jaren negentig een belangrijke opknapbeurt, die in 1995 werd afgerond. Jaarlijks krijgen de plas en het bos in totaal 3 miljoen bezoeken te verduren, naar verluidt net zoveel als de Efteling. Dat kan het gebied aan, sterker nog, de beheerder is pas tevreden als het fietspad vijf meter breed moet worden, want dan wordt het pas echt goed gebruikt.

Vakmanschap met hoofdletter V
De Stedelijk Interieur Waardering is een initiatief van het tijdschrift Stedelijk Interieur dat zijn laatste nummer geheel heeft gewijd aan de lijst met 52 beste openbare ruimtes van Nederland. Jan-Willem Wesselink, hoofdredacteur van Stedelijk Interieur, is erg blij met de winnaar: 'De Kralingseplas laat heel duidelijk zien dat in een goede openbare ruimte de gebruiker centraal staat. Maar ook dat je door goed en zorgvuldig beheer een mooie openbare ruimte krijgt en houdt. Vakmanschap wordt hier nog met een hoofdletter geschreven.'

Noot voor de redactie (