Ingezonden persbericht


Forse toename railgoederenvervoer zorgt voor personeelsproblemen op het spoor

ACTS: krappe arbeidsmarkt vraagt om wervingsactie `Locroep'

Den Bosch 24 april ­ Na oplevering van de Betuwelijn deze zomer zal het goederentransport per spoor in een stroomversnelling komen. Ook ACTS zit al enige tijd in het spoor van de groei. Gevolg is een tekort aan vooral machinisten, rangeerders en onderhoudsmonteurs op deze specifieke arbeidsmarkt. Daarom start ACTS vandaag een spraakmakende arbeidsmarktcampagne met onder meer een promotour langs de Centraal Stations van belangrijke Nederlandse steden. In het verlengde daarvan lanceert het bedrijf de eerste en enige weblog van een spoorwegonderneming in Nederland: www.locroep.nl.

Al voor de ingebruikname van de Betuwespoorlijn zit het goederenvervoer richting Duitsland fors in de lift. Cijfers van het CBS noteerden in het eerste half jaar van 2006 al een stijging van 15%. De verwachting is dus dat - nu het er naar uitziet dat de Betuwelijn half juni wordt opgeleverd - het goederentransport op het spoor in een verdere stroomversnelling zal komen. Het goederentransport per spoor kreeg eerst al een forse impuls na de introductie van de kilometerheffing voor vrachtwagens op de Duitse snelwegen, de zogeheten `LKW-MAUT', die kostenverhogend werkt voor het wegvervoer. Ook de toenemende congestie op de snelwegen en de groeiende stroom importcontainers uit Azië maken dat het goederenvervoer per spoor een ware comeback beleeft.

Actie
Gevolg is een enorm tekort op de arbeidsmarkt voor spoorwegpersoneel. Om toch aan de groei te kunnen voldoen, neemt ACTS op verschillende fronten actie om een carrière in de dynamische wereld van het spoorvervoer te promoten en aantrekkelijker te maken. Ook ACTS, in 1997 de eerste private railgoederenvervoerder na het vrijgeven van de Nederlandse markt, zit verlegen om nieuwe arbeidskrachten. Van machinisten, rangeerders, onderhoudsmonteurs, planners tot commerciële, logistieke en financieel-administratieve krachten. Daarom geeft ACTS vandaag het startsein voor de innovatieve arbeidsmarktcampagne `De Locroep'. Behalve een promoteam dat vandaag in de avondspits flyers uitdeelt op de stations Amsterdam CS, Utrecht SC en eindplaats Rotterdam CS, wordt ook een weblog gelanceerd om de ontwikkelingen in de spoorwegwereld een platform te geven. Daarnaast is ACTS in gesprek met verschillende partijen over de opzet van nieuwe opleidingsmogelijkheden.

Weblog
Rob van Gansewinkel, directeur van ACTS: "Enkele ACTS'ers, waaronder ikzelf, posten regelmatig berichten waar we onder meer allerlei ontwikkelingen op het spoor en de situatie op de arbeidsmarkt bespreken. Daarbij is een mogelijkheid voor iedereen - in- en extern - die dat wil om te reageren. Sterker nog: ik roep iedereen, die zich enigszins geroepen voelt, op dat te doen. Zodat een dialoog ontstaat en wij nog beter horen wat er speelt. Dat we kiezen voor een vernieuwende communicatievorm als een weblog, is niet voor niets. Dit past bij een innovatieve spoorwegonderneming als ACTS. In 1997 na de privatisering van het spoor waren we de eerste private partij en door onze innovatieve aanpak en vakmanschap staan we nu in het spoor van de groei."

Over ACTS Nederland BV
ACTS is een onafhankelijke spoorwegonderneming, die gespecialiseerd is in het vervoer van goederen, het uitvoeren van onderhoud en service aan spoorwegmaterieel en het verhuren van containers en wagens. Kijk voor meer informatie over ACTS op www.acts-nl.com of www.locroep.nl.