Zonne- energie sector vindt een jaar uitstel onbegrijpelijk

24.04.2007 / 16:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Holland solar

Holland solar

Zonne- energie sector vindt een jaar uitstel onbegrijpelijk

Utrecht, 24 april 2007- Minister Van der Hoeven heeft vorige week laten weten niet eerder dan eind mei 2008 met een nieuwe MEP regeling te komen. In haar speech tijdens het congres 'Creatieve Energie' van 18 april jl. benadrukt zij dat ze de tijd wil nemen voor een regeling die duurzaam is. Tussentijdse oplossingen zijn echter gewenst. Investeerders willen wel, maar richten hun pijlen meer en meer op het buitenland waar wel houvast is. De ambitie van 20% duurzame energie in 2020 voor Nederland is veelbelovend en de markt is er klaar voor. Nog een jaar wachten op een nieuwe regeling is een ramp voor de sector.

Met haar brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van een nieuwe stimuleringsregel voor de duurzame elektriciteitsproductie (MEP) heeft EZ-minister Maria van der Hoeven veel stof doen opwaaien. De vorige MEP-regeling is eind augustus 2006 stopgezet aangezien het de verwachting is dat de productiedoelstellingen voor 2010 worden gehaald, maar de sector heeft een MEP nodig wil ze concurrerend blijven op Europees niveau. Het voornemen van de minister om een duurzame regeling te treffen, juicht de sector toe, echter voor de vele (vooral kleinere) projecten zou op zeer korte termijn een interim-beleid beschikbaar moeten komen.

Er zijn voorbeelden genoeg, onder andere het Duitse model, die ook voor de Nederlandse markt een uitkomst zouden zijn: dekking via een omslag in de energieprijzen, transparante en voorspelbare afbouw van bedragen die beschikbaar zijn voor technologie, maar vooral lange termijn zekerheid. Daarnaast biedt het onlangs gepresenteerde onderzoeksrapport van B&A over de MEP meerdere ingangen voor een nieuwe regeling en is in het onderzoek naar voren gekomen dat er volgens sommigen in de sector nagenoeg geen duurzame elektriciteit zou worden geproduceerd zonder MEP-regeling. Reden om op korte termijn in ieder geval met (tussentijdse) maatregelen te komen en daarmee de afkalvende concurrentiepositie van de Nederlandse zonne-energiesector tegen te gaan.

Ook in de Kamer is de mededeling als donderslag bij heldere hemel gekomen. De heer Samsom (PvdA) en Hessels (CDA) vinden het ondenkbaar dat we een jaar moeten wachten op een nieuwe subsidieregeling voor groene stroom.
'Met zoveel ambities op het gebied van duurzame energie is dit uitstel een onverteerbare gedachte', volgens Samsom die samen met Hessels om een spoedoverleg op woensdag 25 april heeft gevraagd met de ministers Van der Hoeven (EZ) en Cramer (VROM).

Tijdens het congres 'Creatieve Energie' werd tevens duidelijk dat de nieuwe MEP regeling waarschijnlijk gedifferentieerd zal worden naar de verschillende duurzame energievormen, zoals ook in het onderzoeksrapport wordt aangedragen. Een aparte MEP voor zon, wind, biomassa etc. Voor een exacte invulling hiervan zei minister Van der Hoeven toe met de sector zelf in overleg te treden. De sector is reeds jaren met de betrokken ministeries in overleg en heeft tal van constructieve suggesties aangedragen voor een beheersbaar en aflopend subsidieklimaat. Een nieuwe consultatieronde lijkt Holland Solar dan ook overbodig en tijdsvertragend.

Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Hans Kursten, Holland Solar, branchevereniging voor de Nederlandse
zonne-energie industrie. hollandsolar@hollandsolar.nl of telefoonnummer 030-2328008/
06-51355394