Provincie Drenthe

Ontwerpvergunning Champ Cars op TT-circuit
24 Apr 2007

Gedeputeerde staten hebben vandaag de ontwerpmilieuvergunning vastgesteld voor de Champ Car Races op het TT-circuit in Assen. De Stichting Circuit van Drenthe wil in september deze races laten plaatsvinden. Het betreft een vergunning voor een periode van twee jaar.
Gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) is tevreden met dit resultaat. "De Champ Car Race is een evenement van formaat met positieve effecten voor Assen en Drenthe op het gebied van sport, werkgelegenheid en economie. Om de slagingskans zo groot mogelijk te maken hebben we veel aandacht besteed aan een zorgvuldige procedure," zo vertelt de milieugedeputeerde. "Er ligt nu een nieuwe vergunning waarin de regels goed zijn vastgelegd. Zo kan de provincie die regels ook goed handhaven."

De Champ Car Races vallen in de zogenaamde twaalfdagenregeling. Die houdt in dat het TT-circuit op maximaal 12 dagen per jaar geluid mag produceren dat boven de standaard geluidsnormen uitkomt. Om dit mogelijk te maken moeten de Superbike Races - die tot nu toe ook onder deze regeling vielen - de komende twee jaar in afgeslankte vorm plaatsvinden.
De Champ Car Races zijn nieuw in Nederland en Europa. De provincie heeft daarom geluidsmetingen laten verrichten in de Verenigde staten door een gespecialiseerd bureau. Op die meetresultaten is het besluit tot de ontwerpvergunning gebaseerd.

De vergunning ligt vanaf a.s. donderdag ter inzage. Tot zes weken na die dag kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen. Daarna besluit het college over de definitieve vergunning. Op dat moment neemt het college ook een besluit over de vereiste natuurbeschermingsvergunning. Uit een ecologisch rapport dat is opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau is wel al gebleken dat het onwaarschijnlijk is dat de Champ Car races nadelige gevolgen hebben voor de flora en fauna op het aanliggende natuurgebied Witterveld.