Provincie Zeeland

24-04-2007 - GS keuren bestemmingsplan gedeeltelijk goed.

GS keuren bestemmingsplan (Rijksweg N57/rondweg Serooskerke Noord) gedeeltelijk goed.

Dinsdag 24 april heeft het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland een goedkeuringsbesluit genomen over het bestemmingsplan "Rijksweg N57 / rondweg Serooskerke Noord" in de gemeente Veere. Het bestemmingsplan is goedgekeurd, afgezien van de hoogte van de grondwal bij de begraafplaats van Serooskerke.
Op 17 mei 2006 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) het besluit dat GS op 8 februari 2005 nam gedeeltelijk vernietigd. De vernietiging van het besluit door de Raad van State had betrekking op de onderdelen luchtkwaliteit en de molenbiotoop van molen De Hoop. Over deze twee onderdelen moest GS dus een nieuw besluit nemen.

Als gevolg daarvan zijn Rijkswaterstaat Zeeland, Provincie Zeeland en de gemeente Veere samen gaan zoeken naar oplossingen voor deze onderdelen om de komst van de nieuwe Rijksweg N57 op het traject Veere voort te zetten.
Uit een nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit op het traject Veere is gebleken dat er ruim wordt voldaan aan de Europese fijn stof norm die in januari 2005 is gesteld. Bij een eerdere meting was onvoldoende rekening gehouden met zeezoutaftrek voor het fijn stof gehalte van de lucht, waardoor de meting niet representatief bleek.

In Serooskerke wordt voor de komst van de nieuwe Rijksweg N57 een grondwal geplaatst rondom de begraafplaats om de rust en verstaanbaarheid op de begraafplaats te behouden. Deze grondwal is een oplossing voor de rust op de begraafplaats, maar heeft daarnaast effect op de windvang van molen De Hoop.
Omdat nog onduidelijk is wat de effecten van de wal zijn, heeft Gedeputeerde Staten het bestemmingsplan grotendeels goedgekeurd, met uitzondering van de hoogte van de grondwal.

Als gevolg van dit besluit dient er een nieuw besluit te worden genomen over de hoogte van de grondwal. Hierbij dienen zowel de belangen van de begraafplaats als de belangen van molen De Hoop in acht te worden genomen.
Het college van de gemeente Veere is hierover gehoord en op dit moment wordt er gewerkt aan een oplossing.

Achtergrond informatie

Het tracé van de N57 loopt van het knooppunt met de rijksweg A58 bij Nieuw en Sint Joosland langs de oostkant van Middelburg, Serooskerke en Vrouwenpolder naar de aansluiting met de bestaande N57 op de Veersedam. De weg kruist het Kanaal door Walcheren via een aquaduct.

24 april 2007, Annick Creemers, 0118-631361, persbericht 66/07