Antillenhuis


Anti Discriminatie Vereniging opgericht

Minister van Justitie Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin heeft op 23 april de nieuwe naam onthuld van de Nederlandse organisatie voor bestrijding van discriminatie: Art. 1 (uit te spreken als: Artikel 1).

De nieuwe naam heeft betrekking op het eerste artikel in de Nederlandse Grondwet, volgens welke:

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

Art. 1 is de opvolger van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). Oorspronkelijk een stichting, betreft het nu een landelijke vereniging die kennis en expertise inzet voor het voorkomen en bestrijden van discriminatie. De vereniging beoogt hiermee gelijke behandeling voor iedereen te kunnen bevorderen.

De leden van Art. 1 zijn lokaal en regionaal werkende antidiscriminatiebureaus. Ze bieden onder meer ondersteuning en advies bij klachten, geven voorlichting en registreren klachten over en meldingen van discriminatie. Het landelijk bureau is een expertisecentrum dat onder meer adviseert over (overheids)beleid en dienstverlenend is aan de leden.

De van Curaçao afkomstige Hubert Fermina, voorheen directeur van LBR, blijft ook in de nieuwe organisatie aan als directeur.
---

Gepubliceerd op: 24-04-2007 Bron: Antillenhuis