Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (24/04/07)

OOSTERHOUT NB, 24 april 2007

Politie houdt jeugdige Oosterhouters aan op verdenking van vernieling

OOSTERHOUT: De politie van het team Oosterhout heeft de afgelopen weken haar handen vol gehad aan een onderzoek naar de vernieling van autos.
Vrijdag 30 maart belde een oplettende getuige de politie, nadat ze gezien had dat een aantal jongens op de Boerhaavelaan de spiegel van een auto trapten.
Dit bleek niet de enige melding te zijn. Tussen half maart en eind maart bleken in de wijk Oosterheide zon 25 autos te zijn beschadigd. De vernielingen bestonden uit het bekrassen van autos, het afbreken van ruitenwissers en het stuk maken van koplampen en spiegels. De politie startte een onderzoek en verrichtte onder andere een uitgebreid buurtonderzoek. Daarbij riep de politie tevens de hulp in van de mensen in de wijk, om verdachte situaties te (blijven) melden. Uit het onderzoek kwam een drietal verdachten naar voren, twee van 16 jaar oud en één van 13 jaar oud, allen woonachtig in Oosterhout. De drie zijn maandag 23 april buiten heterdaad aangehouden en verhoord. Ze ontkennen de vernielingen te hebben gepleegd. De drie zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Tevens zijn hun ouders geïnformeerd.
De politie zet het onderzoek voort en sluit nieuwe aanhoudingen niet uit. Tevens roept de politie mensen op alert te blijven en verdachte situaties te melden. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Man aangehouden op verdenking van inbraak

RAAMSDONKSVEER: Politiemensen van het team Noodhulp hebben maandag 23 april rond 20.15 uur een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van inbraak.
De politie had eerder die avond de melding gekregen dat een man zonder toestemming van de bewoners een woonhuis annex horecagelegenheid was binnengedrongen. Hij deed dit door een dakraampje te forceren. De man moest mee naar het bureau, maar weigerde een verklaring af te leggen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Beginnende bestuurder op de bon na rijden onder invloed

GIESSEN: Surveillerende politiemensen controleerden in de nacht van maandag 23 april op dinsdag 24 april rond 00.40 uur op de Parallelweg een automobilist. De man, een 18-jarige inwoner van Rijswijk, bleek onder invloed van alcohol te zijn en moest mee naar het bureau voor een ademanalyse. Daaruit bleek dat zijn ademgehalte 95 ug/l was, wat voor een Beginnende Bestuurder te hoog is. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor beginners ligt de grens bij 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l), voor ervaren bestuurders bij 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar.
Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders omdat juist die groep een grotere kans heeft op een ongeluk.

Politie ontmantelt hennepkwekerij

SPRANG-CAPELLE: In een bedrijfspand in de Tinus van der Sijdestraat heeft de politie maandag 23 april een hennepkwekerij aangetroffen. De hennepplanten waren al geknipt en verdwenen. De politie nam de diverse groeiapparatuur in beslag. Ook verricht het energiebedrijf een nader onderzoek. Er bleek namelijk geknoeid te zijn met de meter. De eigenaar van het pand, een 36-jarige man uit Sprang-Capelle, heeft bij de politie een verklaring afgelegd. Hij heeft het pand verhuurd. De politie stelt een onderzoek in naar deze huurder.

Mannen gewond na bedrijfsongeval

OOSTERHOUT: Maandag 23 april rond 15.45 uur vond in een bedrijf aan de Koopmansweg een bedrijfsongeval plaats, waarbij twee mannen gewond raakten. Eén van hen, een 40-jarige man uit Oosterhout, raakte gewond aan zijn benen en is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Tijdens het verplaatsen van stalen pijpen, hadden de twee slachtoffers (de ander is een 53-jarige man uit Rijen) geprobeerd een zogenaamde staal, die niet goed lag, te verplaatsen. Daarbij is door nog onbekende oorzaak de staal uit de beide kettingen waarin hij hing, gegleden en naar beneden gevallen. De staal kwam op de benen van de slachtoffers terecht. De man uit Rijen liep slechts licht letsel op, de man uit Oosterhout moest naar het ziekenhuis.
De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Gewond na aanrijding

WERKENDAM: Een 18-jarige vrouw uit Almkerk is maandag 23 april rond 17.15 uur gewond geraakt, toen zij op de Tol betrokken was bij een aanrijding. De vrouw had bij het oversteken een 52-jarige automobiliste uit Werkendam over het hoofd gezien, waarna de twee met elkaar in botsing kwamen. De bromfietster klaagde over pijn aan haar hoofd, voet en knie en is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

OOSTERHOUT: Op de kruising van de Tempelierstraat en de Van Oldeneellaan kwamen maandag 23 april rond 17.30 uur een personenauto, bestuurd door een 24-jarige Oosterhouter en een fiets, bereden door een 32-jarige Oosterhouter, met elkaar in botsing.
De fietser kwam door de aanrijding op de motorkap van de auto terecht en viel vervolgens op de weg. Daarbij raakte hij gewond aan zijn hoofd. De man wenste geen ambulance en zou zelf een arts raadplegen.

Auto weg na woninginbraak

WOUDRICHEM: Tussen maandag 23 april 23.00 uur en dinsdag 24 april 07.10 uur is ingebroken in een woning in de Burgemeester v/d Lelystraat. Aan de achterzijde van de woning bleek een raam te zijn geforceerd om binnen te kunnen komen. Uit de woning bleken autosleutels te zijn gestolen, waarna ook de auto, die op de oprit stond, verdween. Het gaat om een grijze Volkswagen Golf, type 5, voorzien van het kenteken 45-TK-TZ. De politie heeft de auto inmiddels internationaal als gestolen gesignaleerd. Ook stelt de politie een onderzoek in. Zo zoeken technisch rechercheurs naar bruikbare sporen en stellen politiemensen van het team Altena een buurtonderzoek in.

Bestuurder raakt bekneld na verkeersongeval (aanvulling op bericht maandagavond)

WASPIK: Maandagavond 23 april raakte rond 22.30 uur een 37-jarige automobilist uit Breda gewond bij een verkeersongeval op rijksweg A59 ter hoogte van Sprang-Capelle. De man is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Het slachtoffer reed als bestuurder van een personenauto over de A59 in de richting van Hooipolder. Kort voor Sprang-Capelle kwam de auto die hij bestuurde na een inhaalmanoeuvre met de voorzijde in aanraking met de achterzijde van een vrachtwagen, die op dat moment op de rechter rijstrook reed. De vrachtwagen werd bestuurd door een 50-jarige man uit Oss.
Door de klap verloor het slachtoffer de macht over het stuur, waarna de auto in een sloot belandde. Politie, brandweer, ambulancedienst en traumahelikopter zijn direct ter plaatse gegaan. De toestand van het slachtoffer liet zich als ernstig aanzien. Nadat medewerkers van de brandweer het slachtoffer uit zijn benarde positie hadden bevrijd, werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Over zijn toestand is niets bekend.
De politie stelde direct een uitgebreid onderzoek in. Zowel diverse getuigen als de betrokken vrachtwagenchauffeur zijn ter plaatse gehoord. De politie sloot tijdelijk één rijstrook af voor het verkeer.

Auteur: Leonie van Ooijen